ADEVARURI DESPRE MEDICINA ROMÂNEASCĂ

În România, lucrează un număr de 20.648 medici în 396 spitale. Dintre aceştia, un număr de 2335 medici au peste 60 de ani, 4358 au între 50 şi 60 de ani, 5359 între 40 şi 50 de ani, iar 6100 între 30 şi 40 de ani.

Toate specialităţile sunt deficitare în privinţa numărul de medici, însă unele dintre ele sunt extrem de afectate.

Astfel, radioterapia numără 48 de medici, geriatria 54 de medici, alergologia şi imunologia clinică 63 medici, chirurgia toracică 81 de medici, chirurgia cardiovasculară 85 medici.

În cazul ATI, specialitate vitală pentru funcţionarea oricărui spital, numărul medicilor este de 624 (1052 cu rezidenţi), în vreme ce necesarul este de minim 1500.

Spitalele din 27 de judeţe funcţionează fără a avea acoperite toate specializările.

Printre cele mai grave exemple se numără:

-         Judeţul Călăraşi – chirurgie toracică, hematologie, diabet, endocrinologie, radioterapie, radiologie

-         Galaţi - alergologie, chirurgie pediatrică, toracică, cardiovasculară, cardiologie, endocrinologie, epidemiologie, neurochirurgie, nefrologie, ortopedie, oncologie medicală, urologie

-         Ialomiţa – alergologie, chirurgie pediatrică, toracică, cardiovasculară, dermato-venerice, endocrinologie, gastroenterologie, neonatologie, neurochirurgie.

De exemplu, Spitalul Judeţean Slatina ar trebui să aibă un număr de 359 de persoane angajate. Aici lucrează doar 160,5 (198,5 posturi nu sunt acoperite). Secţia de chirurgie generală ar trebui să aibă 17 persoane angajate şi are doar 9, secţia ATI 26 posturi, are doar 10 acoperite, UPU, la un necesar de 15 medici, are doar 6.

Printre cauzele actualei situaţii din sistemul sanitar se numără blocarea posturilor, tăierea salariilor, asimilarea medicilor cu bugetarii şi funcţionarii publici, condiţiile de muncă, migraţia medicilor, lipsa respectului pentru profesia medicală. Medicul din spitalele româneşti lucrează peste limita normală de siguranţă proprie şi a pacientului. Chiar  libertatea, demnitatea şi independenţa profesională a medicului sunt afectate. Dacă în România, un medic rezident câştigă 200 de euro, iar un specialist în medie 495 euro, în ţările UE media este de 1100 euro pentru un medic rezident şi 7995 euro pentru un medic specialist.

4 comentarii la “ADEVARURI DESPRE MEDICINA ROMÂNEASCĂ”

  1. Dragos Damian a scris:

    Cu certitudine exista un deficit de personal medical, dar cei care urmeaza o astfel de facultate se orienteaza si ei in medii mai civilizate precum Germania, Canada, Franta .. si bineinteles banul reprezinta o problema care il determina pe medicul roman sa plece in afara.Totodata, cunosc cazuri in care absolventi ai altor facultati si-ar fi dorit sa urmeze si medicina din pasiune, insa din nou banul apare ca problema prima ei neavand posibilitatea sa ofere 60 milioane/an pentu taxa de soclarizare.Pacat ca s-a ajuns pana aici, caci nevoie de medici mereu se va simti in aceasta tara..

  2. Danciu a scris:

    Este foarte adevarat si toate ar trebui sa apara mai des in mass media atit centrala cit si locala. Si comparativ si anii de studiu si salariile diferitelor categorii sociale din Romania

  3. Steluta Ion a scris:

    Stimate Domnule Profesor,

    Eu nu lucrez in sistemul de sanatate, dar ma intalnesc cu el destul de frecvent in ultima vreme, si, prin urmare, l-am studiat putin. Iar concluziile sunt ingrijoratoare.

    Actualmente, avem doua sisteme de sanatate – unul public, unde intr-adevar salariile sunt asa cum ati mentionat Dumneavostra, si unul privat, unde activeaza si medicii din sistemul public din necesitatea completarii veniturilor. Acesta nu ar fi un lucru rau daca nu ar fi aparut si un fel de “sabotaj” al sistemului public de sanatate prin deturnarea pacientilor spre sistemul privat, unde “cazarea si masa” sunt mai bune dar sunt si descurajant de costisitoare. De pilda, o zi de “cazare” la MedLife (in fapt doar cateva ore) costa 350 de lei !!! Cam ca la un hotel de lux! Pret pe care un salariat obisnuit nu il poate suporta.

    Veti spune ca cei care nu pot suporta aceste preturi vor beneficia de serviciile sistemului public de sanatate si este adevarat. Dar vor beneficia inca o perioada scurta de timp, deoarece se “implementeaza” o “asimilare” a sistemului public de catre sistemul privat. Acest fapt ar duce la modernizarea intregului sistem si, implicit, la o salarizare corespunzatoare a cadrelor medicale. Dar, ca o carcotasa ce sunt, senzatia mea este ca salarizarea mizerabila a cadrelor medicale din sistemul public de sanatate, ca si desfiintarea unor unitati medicale si mentinerea celorlalte in stare avansata de degradare, sunt actiuni cu tinta precisa: constrangerea cadrelor medicale si pacientilor sa “migreze” spre sistemul privat.

    Intrebarea este: Ce se va alege de pacientii care nu vor putea suporta preturile din sistemul privat? Pentru ca aceste clinici private imi par mai degraba societati comerciale decat institutii de sanatate…

  4. vlad a scris:

    Este treaba guvernantilor ca populatia romaneasca sa nu mai fie saracita
    abuziv de toti hotii,nu e treaba medicilor.

Comentează acest articol