Copiii mor in maternitati. Guvernul lucreaza pentru tine. Dormiti linistiti.

Ciuhodaru doctor 2Un nou nascut a murit la maternitatea ,, Elena Doamna” din Iasi. Cazul nu este singular. Un băieţel de şapte ani a fost operat la piciorul sănătos. In ambele cazuri parintii copilului au depus plângeri la Colegiul Medicilor iar asociatiile de pacienti sfatuiesc familia sa solicite daune medicilor si spitalalui.

Vedem insa ca in Romania asigurarile de malpraxis sunt mai mult de forma si facute parca sa apere pe societatile de asigurare. Cazurile in care pacientii au fost despagubiti sunt rarisime putandu-se numara pe degetele de la o mana. De cand au fost introduse aceste asigurari firmele de asigurari au castigat zeci de milioane de euro si au despagubit doar cinci pacienti desi, potrivit unor date făcute publice de către Colegiul Medicilor din România, în intervalul 2006-2011, comisia de disciplină din cadrul acestei instituţii a analizat 725 de dosare în care au fost reclamaţi 916 medici.

Pacientii mor pe capete, legea malpraxisului zace in parlament pentru ca guvernul nu considera oportuna o astfel de lege desi ,, lucreaza” la un proiect de lege pe aceasta tema. Proiectul meu de lege va fi probabil respins datorita punctului de vedere negativ al guvernului fara a avea nici macar un singur argument rational. Singura justificare guvernamenala este ca poate, candva, cine stie cand, guvernul va binevoi sa faca un copy paste pentru o astfel de lege.

Proiectul meu de lege a fost elaborat dupa ample consultari cu asociatiile de pacienti, asociatiile profesionale si asiguratori si reprezinta o speranta pentru victimele malpraxisului.

Guvernul uita ca scopul acestui act normativ este solutionarea prompta a tuturor cazurilor de malpraxis, pacientul fiind despagubit in maxim 60 de zile de la depunerea plangerii

Fără indoiala familiile ar trebui sa primeasca despagubiri pentru ca atat spitalul cat si personalul medical au asigurare iar familiile copililor au dreptul la compensarea acestui prejudiciu.



Insa…calvarul abia incepe. Pentru a obtine despagubiri victima trebuie sa se adreseze instantei si trebuie sa duca un certificat medico-legal pe care il obtin uneori dupa ani de zile si a carui costuri sunt importante. Instanta cere si expertiza a unei comisii de specialisti, platita cu bani grei tot de pacient.

In general procesul dureaza intre doi si cinci ani, timp in care pacientul, uneori mutilat pe viata, nu primeste niciun ajutor iar adesea rezultatul este sub asteptarile pacientului.

Lucrurile ar putea fi si altfel daca proiectul meu de lege, ar fi adoptat. Proiectul a fost realizat dupa trei ani de consultari cu reprezentantii pacientilor, asiguratorilor si ai asociatiilor profesionale medicale si are drept obiectiv solutionarea prompta a tuturor cazurilor de malpraxis, pacientul fiind despagubit in maxim 60 de zile de la depunerea plangerii.

Concret plangerea primita de unitatea sanitara este transmisa in maxim 10 zile societatii de asigurare. Aceasta este obligata sa o analizeze si sa dea raspuns pacientului in maxim 30 de zile. Despagubirele ajung la victima dupa maxim alte 20 de zile. Se ajunge astfel ca in maxim 60 de zile pacientul sa fie despagubit pentru prejudiciul cauzat de malpraxis.

Prin acest proiect noi dam speranta pentru cei ce au fost victimele malpraxisului

One thought on “Copiii mor in maternitati. Guvernul lucreaza pentru tine. Dormiti linistiti.

  1. Pingback: Copiii mor in maternitati. Guvernul lucreaza pentru tine. Dormiti linistiti. | Asociatia Medicilor de Familie Mures

Leave a Reply

Your email address will not be published.