Singuri în faţa agresiunilor

4 din 5 cadre medicale sunt molestate fizic sau verbal. Cazurile de violenţă au devenit atât de numeroase încât pun în pericol chiar funcţionarea sistemului medical şi viaţa pacienţilor. Pentru protejarea colegilor mei aflaţi în misiuni de salvare dar şi a pacienţilor pe care îi tratează e nevoie de măsuri ferme. Am depus un proiect de lege, plx 359/2015, ce prevede ca agresarea personalului medical să fie încadrată la ultraj, similar cu cea a poliţiştilor şi jandarmilor, iar astfel pedepsele să fie majorate cu 50%.

Coşmarul ce-l trăiesc în fiecare zi colegii mei din Unităţile de Primire a Urgenţelor şi de la Salvare, puşi să plătească chiar cu propria integritate fizică continua deteriorare a condiţiilor în care îşi desfăşoară activitatea poate fi oprit. E nevoie doar ca parlamentarii să voteze acest proiect de lege. Până atunci nu este nimeni în siguranţă.

În urmă cu mai bine de patru ani am mai propus parlamentului un proiect legislativ privind înăsprirea pedepselor pentru cei care agresează personalul medical. Din păcate, fără implicarea Colegiului Medicilor şi a sindicatelor, a fost adoptat în varianta guvernamentală în 2012. Aceasta, pe lăngă ,,meritul” de a fi un copy paste a proiectului meu de lege, a dus în derizoriu chiar un astfel de demers îmblânzind pedeapsele pentru astfel de fapte, ce pot fi reduse chiar la simple amenzi. Reamintesc că proiectul meu legislativ prevedea şi autosesizarea organelor abilitate pentru rezolvarea acestor cazuri pe când proiectul guvernamental trimite tot victimele să bata din poartă-n poartă pe la diverse instituţii.

One thought on “Singuri în faţa agresiunilor

  1. Catalin

    În condițiile în care foarte multe persoane cu carențe mari de profesionalism, etica/deontologie, umanitate, civilizație, vocabular etc. Umbla prin spitale și se recomanda ca fiind medici, pretind foloase necuvenite pentru îndeplinirea “actului medical” și agresează pacientii emotional și fizic uneori. Un sistem medical care de multe ori este nociv sau inutil pentru pacienți, un administrator al fondurilor care reprezintă în proporție de 80% sursă de inginerii financiare pentru achiziția diferitelor produse sau servicii. Din comunicat DNA (și din realitate) rezultă ca sănătatea și viață cetățenilor este afectată de unele achiziții in sistemul de sanatate. Sitemul are nevoie de revenirea la normalitate, profesionalism și umanitate nu de o lege care să păzească medicii. Nu am agresat și nu aprob vreo formă de agresiune asupra nimanui inclusiv medici însă unii medicii trebuie să se oprească în a agresa verbal si emotinal pacientii si sa afiseze atitudine de superioritate față de pacienți.

Leave a Reply

Your email address will not be published.