Vă rog din nou să donaţi sânge!

targa

Lipsa sângelui omoară pacienţii si face svaiter bugetul spitalelor. Poate nu stiaţi dar doar unul din trei români primeste sânge atunci când are nevoie. De aceea propun un program national de promovare a donarii prin care sa se asigure constant un flux eficient de donatori prin educatie si fidelizarea potenţialilor donatori.

Din cauza crizei de sânge pacienţii sunt nevoiţi să aştepte în spital chiar şi câte două săptămâni. Cresterea perioadei de spitalizare prin temporizarea intervenţiilor înseamnă atât suferintă, durere şi risc crescut de complicatii, mai ales in cazul vârstnicilor imobilizati la pat in urma fracturilor, o evolutie nefavorabilă şi un prognosticul întunecat cat si pierderi de minim 100 de euro pe zi pentru fiecare pacient ce ar putea fi folosiţi in altă parte. Pe lănga numarul redus de donatori şi personalul insuficient din centrele de transfuzii criza a fost agravată de o directivă emisă pe 1 august de Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională Bucureşti prin care se interzice unitatilor sanitare sa solicite direct sangele necesar precum si centrelor de transfuzii să trimită direct sângele donat pentru un anumit pacient unităţilor sanitare.

Am interpelat Ministerului Sănătătii să renunte la aceste restrictii ce blochează birocratic actul de donare dar pâna acum nu am primit niciun răspuns.

Pe de altă parte este nevoie la nivel naţional de un proiect de promovare a donării in cadrul orelor de educaţie pentru sănătăte în instiţutiile de invătământ dar şi a unor parteneriate care să asigure constant donatori fideli cărora să le fie acordate facilitaţi in domeniul medical. Introducerea educatiei pentru sănătate ca materie de studiu in insituţiile de invăţământ, prevăzută in proiectul meu de lege, va face cunoscute etapele si condiţiile donării precum şi beneficiile acesteia pentru sănătate. In ţări in care aceste lucruri sunt făcute s-a ajuns la creşterea procentului celor care donează sânge la 9% in Danemarca, 8% in Elveția sau 5% Germania in timp ce în România numarul acestora ajunge cu greu la 1,7%, pe penultimul loc in Europa, devansând doar Albania în timp ce necesarul minim ar fi de 2,5%. E nevoie doar de adoptarea unui banal proiect de lege…

One thought on “Vă rog din nou să donaţi sânge!

  1. milud

    Eu as dona singe insa daca trebuie sa pierd o zi intreaga pentru asta nu mai imi convine. De ce trebuie sa imi faceti analize mai intii cind tot va alegeti cu juma’de kil de singe si aveti tot timpul dupa aia sa il tot analizati si sa scoateti macar ce e bun din el ?
    Acum am depasit 55 de ani si nu mai pot dona, cica, insa medicul ma tot sfatuieste sa donez ca am prea multe globule rosii. Eu le dau cui vrea dar nu ma puneti sa stau la cozi dimineata pe stomacul gol si sa mai vin inca o data pe la prinz, tot cu stomacul gol !

Leave a Reply

Your email address will not be published.