Electroencefalografia – un instrument eficient in diagnosticarea afectiunilor neurologice

EEG, prescurtarea de la electroencefalografie, reprezintă o tehnică modernă de înregistrare și interpretare a activității electrice a creierului. Captarea acestei activități se face prin intermediul unor electrozi așezati pe scalp și conectați prin intermediul unor fire la un aparat numit electroencefalograf. Traseul obtinut prin inregistrarea în timp a activității cerebrale se numește electroencefalogramă.

Conexiunile și comunicarea între neuroni (pe care se bazează activitatea cerebrală) se realizează prin transmiterea unor mici semnale electrice, numite de medici impulsuri electrice. Aceste semnale electrice creează potențiale electrice, recepționate de electrozii fixați pe pielea capului. Traseele înregistrate pe electroencefalogramă reprezintă variația diferențelor de potențial dintre perechile de electrozi selectate de examinator.

Activitatea electrică cerebrală poate fi redată grafic. Aceasta se înscrie prin anumite succesiuni de unde sincrone sau asincrone, ritmice sau aleatorii, ce permit stabilirea traseului ca fiind fiziologic (normal) sau cu modificări lezionale sau iritative (patologic).

Se pot face mai multe tipuri de examinări cu acest aparat special numit electroencefalograf: EEG standard, video EEG, în stare de veghe, în timpul somnului, ambulatoriu sau nu. Recomandarea pentru o astfel de investigație o face medicul neurolog si tot un medic neurolog (cu specializare în neurofiziologie) poate interpreta traseul.

Electroencefalograma standard constă în înregistrarea pacientului în stare de veghe, relaxat si in timpul somnului. Pentru rezultate optime o astfel de inregistrare trebuie sa dureze cel putin 3 ore, dar există și situații în care se impune o durată mai mare, 12 ore sau chiar mai multe zile. Pacientul trebuie să aibă scalpul curat înainte de test, iar pe păr să nu aibă aplicat fixativ sau alte produse cosmetice.

Deoarece medicamentele anticonvulsivante și sedativele influențează activitatea electrică a creierului, acestea nu se administrează cu 1 sau 2 zile înainte de efectuarea testului. De asemenea, cu 12-24 de ore înainte de efectuarea acestei investigatii, pacientul nu trebuie să consume alcool, cafea, cola, ceai negru sau alte tipuri de energizante.

Electroencefalograma reprezintă un test important pentru diagnosticarea epilepsiei, dar si pentru alte efecțiuni neurologice cum ar fi inflamații ale creierului (encefalite, meningoencefalite). De asemenea, s-a dovedit util și pentru evaluarea tulburărilor de memorie, evaluarea intoxicației medicamentoase, determinarea gradului de activitate cerebrală a persoanelor aflate în comă, studierea fiziologiei somnului și a tulburărilor de somn sau evaluarea leziunilor cerebrale. De asemenea, electroencefalografia reprezintă un test adjuvant în diagnosticul de moarte cerebrală.

Electroencefalograma implică riscuri minime. Menționăm însă că stimularea luminoasă intermitentă sau hiperventilația poate produce crize epiletice în cazul persoanelor care suferă deja de această afecțiune. De aceea este indicat ca investigația să se facă sunt supravegherea unui medic neurolog care poate să identifice criză și să ia măsurile terapeutice corespunzătoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.