Era genomicii in cancer

Oncologia, prin ritmul achizitiilor in diagnostic si tratament, se afla in prezent in avangarda specialitatilor medicale. Cancerul este o boala conditionata genetic, iar visul de a descifra mecanismele aparitiei sale devine incet, incet realitate. In acest context devine posibil si tratamentul personalizat, adaptat tipului de tumoare si stadiului bolii, pentru pacientii diagnosticati cu cancer.

Cancerul este o boala complexa si dificila de tratat, in special din cauza faptului ca fiecare tumoare este diferita prin insasi natura sa, cauzele ce determina aparitia ei, precum si modul in care progreseaza pe parcurs. De aceea este important ca pacientul oncologic sa poata beneficia de un tratament personalizat, iar terapiile genetice tintite promit sa devina terapiile viitorului in cancer.

In majoritatea tarilor occidentale exista deja posibilitatea de tratament tintit pentru categorii de pacienti unde diagnosticul molecular a fost stabilit prin testari de laborator. Este cazul anumitor tumori de san, colon, gastrointestinale si mai nou pulmonare sau chiar melanoame maligne. Daca metoda clasica de diagnostic presupune biopsia si studierea aspectului unei celule la microscop, in cazul diagnosticului molecular se determina modul in care genele si proteinele interactioneaza intr-o celula, imbunatatind capacitatea clinicienilor de a depista in timp util cancerul sau de a administra un tratament personalizat.

Cu toate ca eficienta unui astfel de diagnostic este net superioara, in cazul Romaniei accesul pacientilor la acesta este anevoios. „In prezent in tara noastra diagnosticul molecular nu este rambursat de CNAS. Este sustinut, pentru anumite tipuri tumorale, de firmele farmaceutice care produc medicamentele cu indicatie in situatia data, insa in cele mai multe cazuri pacientul trebuie sa sustina financiar testarea genetica. Este posibil ca aceasta situatie sa fie o urmare a lipsei de informare la nivelul CNAS-ului si mai ales a lipsei unor studii de cost/eficienta” afirma dr. Adrian Udrea, medic primar oncolog la clinica Medisprof din Cluj-Napoca.

Tratamentele personalizate ce se administreaza ulterior diagnosticului sunt in parte rambursate de CNAS, cu exceptia celor aparute pe piata dupa 2008. „Prin natura meseriei medicul este sau ar trebui sa fie interesat in primul rand de cea mai buna, cea ma actuala si cu cele mai bune rezultate publicate conduita terapeutica pentru fiecare pacient. Ori este evident ca in 2013 orice furnizor roman de servicii medicale in oncologie este intr-o dificultate date fiind cele mentionate mai sus” conculzioneaza dr. Adrian Udrea.

Clinica Medisprof a fost infiintata in anul 2003 in Cluj Napoca, unul dintre principalele sale obiective pe parcursul dezvoltarii fiind sprijinirea si imbunatatirea retelei medicale oncologice din Romania. Pe langa sectia de oncologie, clinica Medisprof pune la dispozitia pacientilor si servicii de medicina de familie, medicina muncii, analize laborator, psihologie clinica si nutritie-dietetica.

Dr. Adrian Udrea
Medic Primar oncolog - Doctor în medicină
Medisprof
www.medisprof.ro
0264.439.270

Leave a Reply

Your email address will not be published.