Cucu și Pupăza

Azi mi se împlinește un deziderat mai vechi. Ceva fără de care aș fi încheiat viața mea profesională neîmplinit. O căutare de câteva decenii ia în fine sfârșit. Pot muri liniștit (sau mai bine să mă retrag, cu premiul loteriei în cont, la pensie și îngrijire în Antigua, cartierul cu palmieri și mulatre fără inhibiții).

Consultul începuse liniștit, ca un atac pozițional al Stelei.

La cei 86 de ani ai domniei sale pacienta arăta, zic eu, bine și își exprima cu vigoare neliniștea pe care, în mod firesc, o tensiune arterială un pic mai mare o generează. La urma urmei se știe că hipertensiunea arterială este un factor predictiv prost, de natură a scurta viața.

Contraargumentul meu (o tensiune măsurată de doar 90/60 mmHg) în context pare de prost gust, la o suspectă de feocromocitom.

Cu toate acestea tânăra îmi este pe undeva simpatică, fie și numai pentru faptul că umblă însoțită de soț, un domn un pic mai matur, hotărât să facă orice, inclusiv unele mici nebunii financiare, exprimabile în bancnote de 10 lei, pentru a-și salva soțioara, pe cale a fi măcelărită de indolența sistemului sanitar.

Remarc existența unei boli tiroidiene mai vechi care ar justifica la urma urmei o internare și petrec următoarele minute încercând să conving însurățeii că da, în cursul nopții urmează a i se lua tensiunea și că nu, nu este adevărat că pe parcursul internării îi vor fi interzise medicamentele de acasă.

Dar bucuria mare vine când îi fac programarea și constat că numele doamnei este Pupăza.

Sunt pictori care petrec o viață pe mal pentru a surprinde răsăritul perfect.

Fotografi ghemuiți pe malul Nilului ca să capteze strănutul crocodilului.

Politicieni social- democrați așteptând contractul de pietruire al Dunării.

Eu nu aveam așteptări atât de mari – tot ce voiam era ca, măcar o dată în viață, să pun semnătura ”Cucu” sub biletul de ieșire a unei paciente ”Pupăza”. Și iată că ziua aceea va veni, desigur dacă, la cei 86 de ani ai ei, doamna mai trezistă o lună până la momentul internării.

One thought on “Cucu și Pupăza”

Leave a Reply

Your email address will not be published.