Lecția politicianului din Vanatu

Iată că după ani de căutări, după decenii de comparații, când aproape că îmi pierdusem speranța, găsesc în lumea asta largă un politician mai nesimțit decât ai noștri.

Pierdute pe undeva prin Pacificul de sud se află câteva insulițe constituind statul Vanatu.

Parte a Microneziei acest lanț de insule vulcanice sunt zilele noastre sediul unei societăți moderne, oamenii acestor locuri încetând de multă vreme să mai poarte colți de rechini, să se tatueze pe sulă și să mănânce exploratori ghinioniști și misionari, în favoarea traiului civilizat și alegerilor democratice.

De când însă cu democrația totuși, corupții acestei țări nu mai ajung, ca pe vremuri, direct la cazan înconjurați de morcovi, țelină și mirodenii ci sunt, se pare, supuși unui proces juridic început de DIICOTul și DNAul local și terminat prin sentințe judecătorești capabile a feri populația locală de delapidatorii de mango, lapți de rechin și scoarță de baobab care, zilele noastre, sunt trimiși la pușcărie.

În context președintele parlamentului local, Marcellino Pipite, ca atâția alți politicieni originali a greșit.

Nu cunosc detaliile corupției domniei sale, poate TVAul neplătit la paiele de pe colibă, poate eschivarea de la taxele ecologice pentru canoe sau, mai știu eu, abuzarea sexuală a urangutancei care stenodactilografiază dările de seamă privind lucrările parlamentului local. Tot ce se știe este că la un moment dat a încasat și mită, ce ar fi depășit 35 de milioane de vatu (aproximativ un milion de puli botswaneze).

Fapt este că omul a fost condamnat definitiv de înalta curte a statului respectiv, întrunită de urgență la sediul central, baobabul din dreapta intrării din port.

Până acum nimic ce nu am văzut, și am tot văzut, și pe meleagurile noastre mult mai temperate.

Unde au însă de învățat ai noștri a fost maniera excepțională prin care Marcelino s-a scos, ceva ce nici măcar un titan ca Adrian Năstase nu a putut înțelege la timp și aplica.

Profitînd de absența președintelui, domnul Baldwin Lonsdale, aflat la festivalul nucilor de cocos din statul vecin și prieten din Kribati, domnul Pipite a folosit puterile constituționale de președinte interimar, așa cum reies ele din lecturarea de pe coaja sicomorului unde acestea sunt inscripționate, pentru a se autograția și, firește, pentru a demite avocatul poporului, un fost sindicalist urât și asimetric.

Mă înclin în fața judecății președintelui paralmentului din Vanatu și recunosc cinstit că ziua improbabilă în care parlamentarii noștri să primească o lecție de virtuozitate în singurul domeniu în care am crezut că sunt inegalabili, nesimțirea, a venit.

Iatăcă  până și aici suntem de-abia pe locul 2.

One thought on “Lecția politicianului din Vanatu”

Leave a Reply

Your email address will not be published.