Priapismul

Priapismul este o boală rară, constând în erecţia prelungită, în lipsa stimulului sexual.
Nu există însă încă un consens care să definească cu claritate ce înseamnă „prelungită”, îndeosebi dacă se raportează la egoul masculin, deşi mulţi specialişti par a fi de acord că doar câteva ore sunt de ajuns pentru a face diagnosticul. În plus nu s-a putut încă defini suficient de clar cum ar arăta un mediu fără stimuli sexuali, mai ales la bărbaţii tineri, astfel încât unele cazuri pot fi confundate cu uşurinţă cu pseudo-priapismului adolescentului nemasturbat.
Trebuie să admit că 6 ani facultate de medicină, 3 de secundariat şi 20 de practică medicală nu mi-au relevat încă vreo boală de care să îmi fie mai puţină frică.
Priapismul este de două feluri – priapismul ischemic, mai frecvent, în care există durere şi un risc de lezare a penisului dacă nu se intervine în 6-12 ore şi o formă neischemică, nedureroasă, fără alt disconfort decât cel dat de slăbirea elasticului la chiloţi, un mers mai crăcănat şi o oarecare tendinţă a femeilor din jur de a te provoca la discuţii.
Cazurile de priapism non ischemic nu prea ajung la doctor.
În cazul priapismului dureros o parte din pacienţi se prezintă la urolog, de obicei după parcurgerea întregii agende telefonice. După imobilizarea nevestei se practică injecţii repetate cu fenilefrină până la adormirea dragonului, iar dacă acesta este insomniac sângele va trebui extras cu seringa din mentulă, ca aerul dintr-un pneu cu ventilul blocat. Pacientul este de obicei trimis acasa, recomandându-i-se fie o nevastă mai urâtă, fie măcar îngraşarea acesteia pînă la nivelul la care pachetele de mazăre congelată de pe scrot vor putea fi, treptat, retrase.
Şi priapismul nedureros poate fi tratat – riscurile sunt destul de mici (lezarea penisului, impotenţă definitivă, scopire). Din păcate nici un bărbat cu această odioasă disfuncţie nu a putut fi convins să se opereze, ei interpretând, destul de primitiv, infirmitatea lor ca „tărie-n pulă”, „cel mai tare din parcare” sau „hello Dolly”. Purtarea unor robe sau halate a permis inserarea cu mai mare uşurinţă în societate şi de principiu se pare că aceste persoane au avut relaţii de cuplu reuşite şi multiple.
Ca urmare vreau să trag un semnal de alarmă, mai ales în beneficiul doamnelor. Priapicii sunt între noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.