Valorosul ministru interimar

Intru ca de obicei în fiecare dimineață pe siteul guvernului României ca să văd și eu cine mai ne conduce, care a, doamne ferește, crăpat, cine s-a lăsat și tot așa.

Constat că avem un prim ministru nou, cam țăran la o primă evaluare fizionomică.

Nu este de mirare, omul este rector la Universitatea de Științe Agronomice. O persoană pentru care lucrena, rapița și cabalinele nu mai au de mult secrete, deci extrem de adecvată să ne ducă mai departe. Nu am totuși alte argumente împotriva lui pe moment așa că voi aștepta, ca un ORList în gardă, să înceapă să dea și el cu mucii în fasole.

Dar aceste gânduri pașnice îmi sunt rapid alungate de persoana valoroasă aflată alături de agronom.

Pare că demonstrațiile populare nu au reușit să îl convingă pe Găbiță Oprea să ia o pauză mai mult decât reușește bășina să izgonească limbricul așa că, pe moment, tot lui, valorosul, i s-a dat pe mână securitatea națională și ministerul afacerilor interne.

Este firesc, omul este în primul rând un scolast, un cărturar și un doctor în științe (rușine să le fie celor care, sub pretextul similitudinii de cuvinte, paragrafe și punctuație cu textele altora l-au acuzat de plagiatură).

Apoi este un creator de școală, conducând atâția tineri de valoare, de la secretara sa la renumitul om de știință de la primăria sectorului II, Onțanu, spre obținerea la rândul lor a doctoratelor (din nou rușine pentru chițibușarii care au căutat în textele lucrărilor și au acuzat pe bieții oameni de plagiat).

În al doilea rând omul este o persoană cu stare, un om bogat, un om de care avem nevoie.

Cum să dai afară de la minister, pe pretextul satisfacerii elucubrațiilor câtorva zbuciumați din piețe, pe o persoană care din salariu, cu cumpătare și ajutor de la cel de sus (sau de la cei de sus, nu e clară religia omului) și-a cumpărat câteva căsuțe (suprafață totală 2000 mp, un minim necesar), vreo două apartamente, 3 terenuri (a avut ghinion, nu a găsit decât intravilane), doar două vile de vacanță, una la munte și alta la mare (că este iubitor de meleag), câteva automobile străine (în ce privește motorizarea totuși marele om nu este neaparat patriot), bijuterii, picturi și icoane de zeci de mii de euro (pentru satisfacerea nevoii de frumos și de reculegere), toate acestea fără a se împrumuta, dimpotrivă având câteva sute de mii de euroi în cont. Rezultate financiare obținute, în treacăt fie zis, lucrând doar parțial, pentru că în restul timpului scria la doctorate, studia fenomene științifice și făcea școală.

Un astfel de om de fapt trebuie ținut în post ca să ne învețe și pe noi, tăntălăii care facem coadă la bancă ca să ne luăm Loganul, cum se face.

În al treilea rând omul este un decorat. Meritele lui au fost atât de mari că Emil Constantinescu a văzut în el cavalerul care lipsea ”Stelei României” și este probabil numai o chestie de timp până ce și celelalte grade ale distincției,cea  de ”comandor” sau de ce nu pe cea maximală de ”colan” (sau poate de ”ciolan”) vor ajunge pe pieptul atât de valoros.

Așa că nu mă mir că demonstrațiile vin și trec, unii demisionează sau sunt demiși și numai marele nostru ministru cu girofar rămâne pe poziție, ca un răhățel într-o toaletă stricată.

Leave a Reply

Your email address will not be published.