Leziunile cerebrale: cauze, simptome și modalități de diagnosticare



Creierul este organul responsabil de reglarea funcțiilor organismului, de la cele involuntare și până la cele voluntare, precum și de gândire și procesele intelectuale. Fiecare zonă a creierului este responsabilă de funcționarea normală a organismului. Prin urmare, este cel mai important organ din întreg organismul uman.

O leziune cerebrală înseamnă o deteriorare a creierului, care poate fi izolată sau pe arii extinse. Pentru ca medicul specialist să pună diagnosticul de leziune cerebrală, trebuie să afle istoricul medical al pacientului, să îl examineze fizic și să solicite realizarea unor investigații imagistice, în funcție de tipul de afecțiune pe care o suspectează. Se poate realiza ecografie Doppler, CT, RMN și angiografie.

Leziunile cerebrale pot fi fi produse de traumatisme sau de afecțiuni care provoacă inflamația, disfuncția sau distrugerea unor celule ale creierului sau țesutului cerebral. Lezarea inițială poate fi foarte mică, astfel încât să nu producă niciun simptom. Însă în timp aceasta poate să progreseze și să provoace modificări fizice și psihice tot mai evidente. O leziune a creierului poate afecta direct celulele gliale sau neuronii și indirect funcțiile neuronilor.

Printre cele mai cunoscute cauze ale leziunilor cerebrale se numără: traumele, infecțiile, bolile autoimune și inflamatorii (inflamația vaselor de sânge din creier poate provoca accidente vasculare cerebrale), tumorile, cauzele genetice, moștenite sau înnăscute etc.

Simptomele leziunilor cerebrale se manifestă în funcție de partea creierului care este afectată. Unele boli lezează o porțiune destul de mare de creier, iar semnele și simptomele sunt multiple. Uneori, pot fi vătămate porțiuni cerebrale foarte mici, dar consecințele să fie foarte grave, dacă este implicată o zonă importantă din creier. Un exemplu este sistemul reticular de activare controlat de o mică zonă care se află la nivelul trunchiului cerebral. Disfuncția acesteia duce la instalarea comei. Semnele inițiale ale leziunilor cerebrale pot include: dureri accentuate de cap, dureri de gât, tulburări de vedere sau de vorbire, greață, febră, convulsii, slăbiciune sau paralizia unei părți a corpului, confuzie, pierderi de memorie.

Atunci când o parte dintre simptomele de mai sus apar brusc, pacientul trebuie evaluat urgent de un medic specialist (neurolog sau neurochirurg). Istoricul medical al bolnavului, analizarea simptomelor asociate și multe alte detalii sunt utile în stabilirea diagnosticului. Examenul neurologic oferă date despre starea stările de slăbiciune ale pacientului, modificarea rapidă a senzațiilor, coordonarea mișcărilor, dar și despre starea mentală, agilitatea și gradul de funcționare a unor organe.

În funcție de situația clinică a pacientului se fac o serie de teste imagistice, printre care ecografie Doppler, tomograf, RMN și angiografie, pentru a putea fi vizualizate vasele de sânge din creier. Printre metodele de diagnostic se numără și puncția lombară care face posibilă analizarea lichidului cefalorahidian (dacă acesta conține sânge, proteine anormale sau vreo infecție).

Chiar dacă multe dintre leziunile cerebrale nu pot fi prevenite și nici previzibile, medicii oferă o serie de recomandări pentru menținerea sănătății și implicit pentru preîntâmpinarea leziunilor cerebrale: evitarea fumatului, consumului ridicat de alcool, evitarea radiațiilor și toxinelor din mediu.

Recuperarea leziunilor craniene și supraviețuirea pacientului depinde de cauză și extinderea leziunilor. Cu cât sunt prezente mai multe leziuni, cu atât șansele sunt mai mici deoarece deteriorarea și distrugerea țesuturilor cerebrale sunt în majoritatea cazurilor permanente. La unii pacienți pot fi diminuate simptomele cu ajutorul medicamentelor și exercițiilor de reabilitare. În același timp, cu cât leziunile cerebrale sunt mai reduse și mai puțin vitale, cu atât posibilitatea recuperării este mai mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.