A patra Conferiţă Internaţională de Psihiatrie Româno-Maghiară

S-a desfăşurat într-un cadru natural deosebit de frumos, la Mircurea-Ciuc, între 24-26 iunie 2010, în ciuda ploii continue şi a timpului rece de numai 13 grade. Au participat cam 100 de psihiatri din Ungaria şi tot cam atâţia psihiatri, rezidenţi şi medici de familie din România.

Devenită deja o tradiţie, conferinţa a fost deschisă de cuvântarea D-nei Profesor Pompilia Dehelean de la catedra de psihiatrie a UMF Timişoara, de cea a Profesorului Harmatta Janos de la catedra de psihiatrie a Universităţii din Budapesta, urmată de cele ale Prefectului Judeţului Harghita, Primarului Oraşului Miercurea-Ciuc, Consulului maghiar şi Preşedintelui Colegiului Medicilor. În mod echilibrat ca spaţiu şi ca timp, au fost prezentate lucrări atât ale unor psihiatri şi rezidenţi români, cât şi ale unor psihiatri şi psihologi maghiari.

Fără a face o ierarhizare valorică, ci numai cronologică, amintesc câteva care mi-au stârnit interesul:

  • Prof. M. Lăzărescu: Mania, depresia şi suicidul în pespectiva psihiatriei evoluţioniste.

  • Prof. M. Dehelean: Opinii privind elaborarea ICD-11-WHO în domeniul tulburărilor afectivităţii.

  • Prof. Doina Cosman: Art-terapia în depresia cu risc suicidar.

  • Conf. Tudose Cătălina: Dublul suicid.

  • Dr. F. Jean-Yves: Etnopsihiatrie şi Psihiatrie transculturală- o promisiune a ştiinţei

  • P. Györghy: Cronobiologia depresiei

  • Herţa Cistina - Dana, Cozman Doina: Intervenţie de tip Awerness în prevenţia riscului suicidar la adolescenţi-proiectul european SEYLE.

  • V. Albert: Caracteristicile deceselor prin suicid în judeţul Harghita între 2000-2009.

  • N. Attila: Creativitate şi alcoolism.Psihopatologia lui Toulouse-Lautrec.


La masa rotundă moderată de organizator au participat opt profesori universitari. S-au discutat subiecte legate de situaţiile concrete ale practicii psihiatrice din cele două ţări vecine: dezinstituţionalionalizarea ex-abrupto şi consecinţele sale, politicile în domeniul diminuării suicidului, formarea în psihoterapie.

Participanţii s-au bucurat de o seară festivă câmpenească într-un han de pe Valea Ghimeşului. O zonă colinară aproape neatinsă de civilizaţia contemporană. Ne-au încântat aromele specifice ale bucătăriei ceangăieşti: gulaşul, urda, sarmalele cu ciuperci bogat stropite cu smântână şi cele câteva dansuri populare cântate şi jucate de un grup de fetiţe şi băieţi îmbujoraţi, îmbrăcaţi în port naţional.

Ultima seară a fost dedicată întâi vizitării unei expoziţii itinerante de artă plastică. Tablouri ale unor pictori maghiari consacraţi, de secol XIX, aduse de la Budapesta şi expuse la Muzeul de Artă al oraşului Miercurea-Ciuc. Apoi în Sala de Consiliu a Primăriei, Primarul oraşului ne-a ţinut un mic discurs de mulţumire, invitându-ne să revenim.

Au fost aduse mulţumiri prezenţei tonice a bunului prieten, Dr.Albert Vereş ("Berţi"), care ca de fiecare dată, a dat dovadă de har organizatoric, făcâdu-ne să ne simţim permanent bine. Conferinţa de psihiatrie româno- maghiară a constituit un nou prilej de cunoaştere reciprocă şi o excelentă ocazie de schimb de idei, de îmbogăţire ştiinţifică şi culturală.

2 comentarii la “A patra Conferiţă Internaţională de Psihiatrie Româno-Maghiară”

  1. veress albert a scris:

    Îţi mulţumesc pentru materialul scris şi publicat. Vă aştept cu mare drag de fiecare dată când vom mai organiza vreun eveniment,
    Berci Veress

  2. Domocos Doina a scris:

    Multumesc pentru informatii.
    Doresc un rezumat al comunicarii lui P. Gyorghy “Cronobiologia depresiei” de la “A patra Conferinta Internationala de Psihiatrie Romano-Maghiara” din iunie 2010, daca se poate.

Comentează acest articol