Încălcări permanente ale secretului medical

În data de 27.01.2011 au fost difuzate de către diferite canale de televiziune ştiri cu conţinut medical referitoare la două persoane cu funcţii publice importante, care au fost spitalizate. Diagnosticul afecţiunilor acestora a fost comunicat fără nici un fel de reţinere. În ultimul timp din ce în ce mai frecvent diagnosticele medicale devin subiect de tămbălău politic şi mediatic. Cu acordul conducerii spitalelor, purtători de cuvânt încalcă legislaţia privind secretul medical, dând comunicate de presă ce nu ar trebui sub nici o formă date.

Aş putea băga mâna în foc că familia îndurerată a recent decedatei doamne deputate nu a autorizat în scris pe medici să dea declaraţii despre cauza bolii şi a decesului acesteia. Mai mult ca sigur că nu s-a dat consimţământul nici în cazul domnului cu funcţie importantă într-unul din judeţele ţării, care de cel puţin două zile ocupă spaţiul tuturor buletinelor de ştiri. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul d-nei, fostă realizatoare TV, actuală deputată ce se află spitalizată la Viena. Lăudabil este că în situaţia preasfinţitului Bartolomeu Anania nu s-a făcut vâlvă, ştirile fiind mult mai ponderate.

Starea de sănătate şi de boală a Vip-urilor a ajuns o preocupare naţională. Din comunicarea diagnosticelor de boală, din suferinţă şi din moarte, nu se face numai rating. Se câştigă bani, prestigiu medical, posturi de conducere în sistemul sanitar, bătălii electorale, exonerare de răspundere penală.
În faţa micilor ecrane pe această temă publicul plânge, râde, suferă, aclamă, vituperează. Pentru satisfacerea intereselor celor ce au permis difuzarea ştirii, în nici un caz pentru a se apăra legea.

Dăunăzi presa a relatat despre femeia decedată în Bucureşti, în pofida încercărilor eroice de a o salva ale medicilor de la Clinica de Neurochirurghie Dr. Bagdazar. Săraca femeie fusese sfâşiată de o haită de câini vagabonzi. Animale ocrotite de aşa zise drepturi cu sprijinul deloc onest al unor ONG-uri. Organizaţii care ar face mai bine dacă s-ar ocupa de educaţia copiilor săraci şi de combaterea abandonului şcolar. În situaţia dramatică a femeii sfâşiate de câini, presa a deconspirat diagnosticul. A greşit ea oare şi de această dată? În opinia mea, nu. Presa avea obligaţia să informeze asupra pericolului deja endemic ce paşte populaţia din această direcţie. Pentru că este vorba despre o faptă penală, o crimă, un omor. Fenomen la care din nefericire coautor moral este însuşi Statul Român, prin instituţiile sale: guvern, parlament, justiţie, primării, ordine publică, direcţii sanitare şi sanitar veterinare. Acestea nu îşi apără cetăţenii, permiţând şi încurajând proliferarea câinilor fără stăpân. Animale sălbăticite, care atacă în haită, mutilează şi ucid oameni. Pentru o ţară cu pretenţii de aşa-zisă ţară civilizată, cât de mare este diferenţa între acest ultim caz cutremurător şi mascarada mediatică produsă de personajele jalnice ce exhibă bolile ca pe nişte decoraţii ale Legiunii de Onoare.
Bibliografie:
1. LEGEA DREPTURILOR PACIENTULUI; Legea nr. 46 din 21.01.2003, MO Partea I nr. 51 din 29/01/2003).
Capitolul IV. Dreptul la confidenţialitatea (s.n.) informaţiilor şi viaţa privată a pacientului.
Art. 21. Toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale chiar şi după decesul acestuia.
Art. 22. Informaţiile cu caracter confidenţial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul îşi dă consimţământul explicit, sau dacă legea o cere în mod expres.
2. CODUL DEONTOLOGIC AL MEDICILOR.
Secţiunea B. Secretul profesional.
Art.13. Secretul medical este obligatoriu.
Art.14. Obiectul secretului este tot ceea ce medicul, în calitatea lui de profesionist, a aflat direct sau indirect în legătură cu viaţa intimă a bolnavului, a familiei, a aparţinătorilor, precum si probleme de diagnostic, prognostic, tratament, circumstanţe în legătură cu boala şi cele mai diverse fapte şi chiar şi rezultatul autopsiei.
Art.15. În situaţia în care legea, sau o curte judecătorească obligă medicul să dezvăluie aspecte cuprinse în secretul medical, aceasta nu constituie o abatere.
Poliţia sau procuratura nu pot înlocui decizia judecătorească.
Art.16. Medicul răspunde disciplinar pentru destăinuirea secretului.
Art.17. Secretul există şi faţă de aparţinători, de colegi şi cadre sanitare neinteresate în tratament.
Art.18. Secretul persistă şi după terminarea tratamentului, sau moartea pacientului.

1 comentariu la “Încălcări permanente ale secretului medical”

  1. mihaela radulescu a scris:

    Un ziarist spunea candva ” informatia :un caine a muscat o persoana” nu este considerata in jurnalistica o informatie ; in schimb, o persoana a muscat un caine da”…..informatiile date reprezinta un fel de voyeurism jurnalistic. Nivelul de cultura generala este atat de scazut incat astfel de stiri satisfac mai mult de 80% din populatia ce cu nesat se instaleaza in fata micilor ecrane. Nu numai aici dar si in multe alte tari, chiar din vest, televizorul trebuie evitat ca si o ciuma devastatoare.
    Este corect privind secretul medic si chiar indecent de a face expuneri cu detalii diagnostice. Jurnalistul risca o amenda daca familia poarta plangere.
    Te felicit pentru dorinta ta de a ramane un luptator!
    Seneca: daca vrei sa fii iubit, iubeste!

Comentează acest articol