O recomandare călduroasă

DIU. Diploma interuniversitară intitulată "Sănătătea mintală în comunitate, studiu şi aplicaţii practice" (Diplôme Inter-Universitaire, Santé Mentale dans la communauté, Etude et Applications). Descarca PROGRAMUL.

Invitaţia se adresează: psihiatrilor, internilor (rezidenţilor) în psihiatrie, psihologilor şi asistenţilor medicali absolvenţi ai universităţilor de medicină, calificaţi în psihiatrie. Pentrucă am urmat şi eu acest curs îl recomand cu căldură celor care au o orientare francofonă, sunt cunoscători ai limbii franceze şi au deschidere către modelele deja consacrate ale psihiatriei comunitare. Cursul se finalizează printr-o diplomă după ce la sfârşit cursantului i se validează o lucrare în limba franceză al cărui conţinut este unul legat de o aplicaţie practică în domeniul psihiatriei comunitare.

Iniţiatorul şi sufletul cursului este reputatul Dr. Jean-Luc ROELANDT, organizator şi responsabil al sectorului comunitar Mons en Bareuil din suburbia Lille Est. Expert OMS, acesta a devenit cunoscut nu numai în Franţa dar şi întreaga Europă în anul 2001, odată cu publicarea raportului Dr. Eric Piel - Dr. Jean-Luc Roelandt, intitulat "De la psihiatrie către sănătatea mintală". Raportul a fost solicitat şi validat de primul ministru al Franţei de la acea dată, doamna Edith Cresson, în perioada preşedenţiei lui François Mitterand. Vezi CV.

Cursul se compune din trei module, fiecare cu o durată de 5 zile.

1. Primul modul va avea loc la Paris. În perioada 14-18 ianuarie 2013. Cu tema: "Sănătatea mintală în comunitate, sănătate publică şi prevenţie". Coordonatori Prof. Antoine Lazarus. Psiholog Aude Caria. Cursurile se desfăşoară la Spitalul Sainte Anne, loc celebru în istoria psihiatriei. Aici au fost inventate neurolepticele (clorpromazina) de către Jean Delay şi Pierre Deniker. În acest spital au lucrat nu mai puţin celebrii profesori creatori de şcoli în psihiatrie: Henry Ey (organodinamismul), Jaques Lacanne (psihanaliza clasică franceză), Samuel Bertrand-Lajeunesse (comportamentalismul în tulburările de aport alimentar), Pierre Pichot (psihofarmacologia clinică), precum şi neurochirurgul de origine română Corneliu Cioloca.

2. Modulul doi se va desfăşura în oraşul Lille. În perioada 25-29 martie 2013. Facultatea de medicină Lille 2. Prof. Guillome Vaiva. Psiholog Nicolas Daumerie. Tematica cursului: "Lupta contra stigmatizării şi promovarea sănătăţii mintale. Organizarea serviciilor".
Oraş frumos, cu o veche cultură, Lille se mândreşte cu cea mai performantă dezintituţionalizare psihiatrică din Franţa. Familiile de adopţie pentru psihotici sunt o alternativă viabilă la spitalizarea psihiatrică cu timp complet.

3. Modulul trei. Se va desfăşura la Marsilia în perioada 17-21 iunie 2013. Gazdă este Spitalul Universitar Sainte Margherite. Prof. Christophe Lancon. Coordonator Andréa Michel (Spitalul Edouard Toulouse).Tematica cursului: "Practica în reţea".



Oraş port cu o mare densitate de emigranţi magrebieni, dar şi de alte naţionalităţi, inclusiv numeroşi ţigani proveniţi din România, Marsilia se confruntă cu un procent crescut de persoane ce trăiesc în condiţii de precaritate. Viaţa pe stradă, se complică şi se asociază frecvent cu maladiile mintale, tulburările de comportament şi consumul de substanţe psihoactive. În acest oraş Andreea Michel a dezvoltat o echipă mobilă de psihiatrie de legătură pentru adulţii în stare de precaritate care funcţionează 24 din 24 de ore. Ea intervine la apel telefonic, asigurând persoanelor aflate în dificultate asistenţă medico-psihiatrică şi psihologică, asistenţă socială, locuinţă în apartamente protejate, programe de reinserţie socială în GEM-uri (grupuri de întrajutorare mutuală). Nu este de neglijat a aminti că Marsilia va deveni în anul 2013 Capitala europeană a culturii.

Comentează acest articol