Patriotism şi medicină de campanie: Spitalul 144, Schuller, din Ploieşti

Comemorăm în aceste zile o sută de ani de când România a intrat în Marele Război pentru întregirea ţării. Ideal naţional pentru care s-au jertfit zeci de mii de români. Cu puţină vreme în urmă mă străduiam să fac curat în casa părăsită de sufletele unor rude apropiate. Printre hârtii într-un sertar vechi, o cutie de carton prăfuită, legată cu sfoară. A fost la un pas să ajungă la pubelă. Curiozitatea m-a împins să o deschid. Nu mică mi-a fost surpriza atunci când m-am aflat în faţa unor adevărate dovezi ale eroismului militar şi medical. O surpriză cu atât mai mare cu cât artefactele istorice proveneau din spitalul unde lucrez de peste 20 de ani. Spitalul Schuller din Ploieşti. Aşezământ deschis prin contribuţia unor donatori la sfârşitul secolului XIX.

În cutie 15 cartoane de dimensiuni puţin mai mari unei cărţi de vizită. Pe multe este inscripţionat numele Spitalului 144 Ploieşi, Schuller. Mai mult ca sigur militarizat în acea perioadă. Fiecărui carton îi este ataşat legat cu sfoară un glonte, o schijă, o bucată de şrapnea. Obiecte letale extrase din corpurile unor eroi aduşi de pe câmpul de luptă. Pe fiecare piesă cu o riguare demnă de o consemnare istorică, stă scris numele soldatului, companiei, batalionului, regimentului, uneori şi a localităţii din care soldatul provenea. M-am adresat mai multor instituţii ale statului încercând să aflu cine a fost mobilizat în spital, cine au fost medicii, cine l-a condus. Din care teatru de operaţii militare proveneau răniţii. Regretabil este că m-am izbit de un zid de nepăsare. Nimeni nu ştie nimic şi nu doreşte să afle nimic.

Glonte-Baiasul-Gh-Dinu

Un singur nume de student la facultatea de medicină şi farmacie este consemnat pe spatele unei cărţi de vizită. Vasile N. Budu din Bucureşti. Având în vedere datele consemnate de necunoscutul care a depozitat informaţia, un mare roman, un adevărat erou, ce a participat la actul medical, cel puţin ca sanitar, pot specula că ostaşii au fost aduşi din cel mai apropiat teatru de luptă. Valea Prahovei. Poate Valea Argeşului? El a dorit să ne lase peste timp o mărturie a eroismului din perioada august-noiembrie 1916.

În curtea Spitalului Municipal din Ploieşti, Schuller, într-un colţ stă uitată o mică stelă funerară. Ea atestă că medici şi farmacişti, membri ai Cercului Medico-Farmaceotic din Ploieşti şi-au dat viaţa pentru patrie. Nimeni nu-şi mai aminteşte de ei. Las imaginile să vorbească. Nimeni nu îi cinsteşte. Cinste lor!

2 comentarii la “Patriotism şi medicină de campanie: Spitalul 144, Schuller, din Ploieşti”

  1. Mihai Mihaila a scris:

    Regimentul 6 Vanatori din care facea parte militarul ranit despre care se vorbeste in documentul pe care l-ati prezentat a luptat, intr-adevar, asa cum ati intuit, pe Valea Prahovei (a se vedea gen. Averescu – Notite zilnice din razboiu, pag. 78.

  2. Marina Sabados a scris:

    Iata o informatie istorica deosebit de valoroasa, care ar fi trebuit sa-i intereseze cel putin pe specialistii Muzeului de Istorie din Ploiesti, daca nu pe cei ai Muzeului Militar din Bucuresti. Oare informatia a ajuns la acestia?

Comentează acest articol