O nouă opțiune de tratament inovator compensat pentru pacienții cu mielom multiplu a fost a fost inclusă pe lista medicamentelor oferite în regim compensat

A fost inclusă pe lista medicamentelor oferite în regim compensat o nouă opțiune de tratament inovator pentru pacienții cu mielom multiplu, care au recăzut după cel puțin o cură de tratament anterioară.

“Accesul la noua opțiune terapeutică disponibilă în regim compensat 100% înseamnă pentru pacienții care suferă de mielom multiplu, o boală incurabilă și dificil de tratat, șansa la o perioadă de timp fără progresia bolii și faptul că se pot bucura din nou de o calitate crescută a vieții. Cu fiecare nou tratament disponibil, pacientul câștigă timp, luni sau ani de viață, perioadă în care tratamente inovatoare, aflate acum în cercetare, ar putea fi disponibile și prin care speranța sa de viață crește progresiv. Ne bucurăm că le putem oferi acum acestă șansă și pacienților din România”, a declarat Sorin Popescu, Director General interimar al companiei Amgen România.

Noua opțiune terapeutică a fost inclusă pe lista medicamentelor oferite în regim de compensare 100%, în urma actualizării listei de medicamente compensate şi gratuite de la finalul lunii septembrie ac. Tratamentul va fi oferit pe baza unui contract cost-volum încheiat între compania producătoare și Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Terapia a primit statutul de medicament orfan din partea Agenției Europene a Medicamentului în 2008, fiind aprobat în procedură accelerată de către agenție în 2015. Tratamentul a fost aprobat în asociere cu o altă moleculă, pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu mielom multiplu, care au primit cel puţin o terapie anterioară.

“Îngrijirea și tratamentul pacienților cu mielom multiplu rămân o provocare pentru medici, pentru că boala progresează rapid, pacientul recade, iar opțiunile terapeutice pe care le avem la dispoziție sunt din ce în ce mai limitate cu fiecare recădere. Noua opțiune de tratament prelungește perioada de viață a pacientului, fără progresia bolii. Dacă în urmă cu 15 ani supraviețuirea mediană a bolnavilor cu mielom multiplu era de 3 ani, acum a ajuns la 6-8 ani.”, a explicat Prof. Dr. Daniel Coriu, Directorul Centrului de Hematologie și Transplant Medular, din cadrul Institutul Clinic Fundeni la evenimentul de lansare al noului tratament, care a reunit cei mai importanți medici hematologi din țară.

Mielomul multiplu este o formă incurabilă, rară și foarte agresivă de cancer al sângelui, care afectează măduva osoasă. Mielomul multiplu reprezintă aproximativ un procent dintre toate tipurile de cancer 1-3 și este a doua boală ca frecvență în ceea ce privește cancerul de sânge. În fiecare an, sunt diagnosticaţi cu mielom multiplu aproximativ 39.000 de pacienţi în întreagă Europă şi sunt raportate 24.000 de decese.3 Aproximativ 37% dintre persoanele diagnosticate au mai puțin de 65 de ani.3

Cele mai frecvente simptome ale mielomului multiplu sunt durerile puternice de spate, infecțiile repetate, anemia, insuficiența renală, fracturile sau tasarea vertebrelor. Boala este foarte complexă și este caracterizată de perioade de remisiune, urmate de recădere, ceea ce înseamnă că boala revine într-o formă mult mai agresivă. În timp, mielomul multiplu progresează, perioadele în care este ținut sub control se scurtează, complicațiile se înmulțesc, calitatea vieții scade, iar boala afectează viața pacientului sub toate aspectele sale, fizic, psihic, social și familial.

Despre Amgen

Amgen își asumă angajamentul de a exploata la maxim potențialul biologiei în beneficiul pacienților care suferă de afecțiuni grave, prin descoperirea, dezvoltarea, producerea și distribuirea medicamentelor inovatoare de uz uman. La baza acestei abordări se află folosirea unor instrumente precum genetica umană avansată, ce permit descoperirea aspectelor complexe ale bolii și înțelegerea elementelor fundamentele ale biologiei umane.

Amgen se concentrează pe nevoi medicale importante ce nu au fost soluționate până în prezent și îşi valorifică competența în domeniul elaborării terapiilor biologice ce pot îmbunătăți semnificativ sănătatea și viaţa oamenilor. Pionier în biotehnologie din 1980, compania Amgen s-a dezvoltat și a devenit în timp una dintre principalele companii independente de biotehnologie, cu terapii care au tratat milioane de pacienţi din întreaga lume şi are în dezvoltare un portofoliu de medicamente de ultimă generație.

Pentru mai multe informații, vizitați www.amgen.ro.
SC-RO-CARFILZOMI-00081

Leave a Reply

Your email address will not be published.