„Orice, într-o doză greșită poate deveni otravă, chiar și în cazul unui supliment alimentar” prof. univ. farm. Cornel Chiriță, Simpozionul Regional Farma Practic, ed. 63, 9-10 martie, Poiana Brașov



Administrarea de medicamente reprezintă pricipalul mod de acțiune pentru îngrijirea sănătății, care necesită întotdeauna supravegherea și recomandarea unui profesionist în sănătate. Nu doar în cazul medicamentelor eliberate prin prescripție medicală, ci și în cazul OTC-urilor sau suplimentelor alimentare implicarea și solicitarea sfatului profesionistului este obligatorie. „Trebuie schimbată concepția conform căreia „natural este întotdeauna sigur”. Pacienții trebuie să fie conștienți de riscurile asocierii suplimentelor nutritive cu medicamentele”, a declarat prof. univ. farm. Cornel Chiriță, lector în cadrul ediției 63 Farma Practic, atrăgând atenția asupra riscurilor ce pot apărea ca urmare a automedicației, dar și asupra roului de educator al farmacistului și asistentului de farmacie.

Nevoia de a oferi un tratament individualizat pacientului, acordarea unei atenții sporite în cazul pacientului vârstnic, informarea privind interacțiunile medicamentoase, precum și importanța anamnezei în practica farmaceutică au fost câteva dintre temele dezbătute în cadrul ediției 63 Farma Practic, eveniment dedicat farmaciștilor și asistenților de farmacie din județele Ilfov, Giurgiu, Dâmbovița, Brașov și din București, ce a avut loc în perioada 09-10 martie 2018 la Poiana Brașov.

Orice într-o  anumită doză sau într-o doză greșită poate deveni otravă, chiar și în cazul  unui supliment alimentar, iar în ceea ce privește interacțiunea suplimentelor alimentare cu medicamentele, există câteva medicamente la care tebuie să fim mai atenți, întrucât sunt interacțiuni care se pot solda cu reacții adverse serioase. Pacientul ar trebui să informeze profesioniștii medicali referitor la suplimentele alimentare pe care le consumă, astfel încât medicii și farmciștii să analizeze situația și să ofere  consilere în acest sens. Noi, farmaciștii trebuie să știm să informăm pacientul asupra  faptului că nu întotdeauna tot ceea ce este natural este și sigur.  Trebuie să fim atenți la ce suplimente alimentare își adimistrează și în ce doze, pentru a evita supradozarea”, a declarat prof. univ. farm. Cornel Chiriță referitor la atitudinea pe care farmacistul și asistentul de farmacie trebuie să o aibă în fața pacientului atras tot mai mult de piața OTC-urilor și a suplimentelor alimentare, o piață care a înregistrat în ultima perioadă o creștere semnificativă.



„Implicarea farmacistului clinician în prescripția medicală va conduce cu siguranță la o scădere semnificativă a cazurilor de interacțiuni medicamentoase”, consideră  prof. univ. dr. farm Simona Negreș, care a deschis ediția 63 Farma Practic cu o prezentare privind provocările ce țin de tratamentul pacientului vârstnic. „În combaterea acestei probleme privind administrarea de prea multe medicamente vârsticului, farmacistul poate face o bună echipă cu medicul, fie că e vorba de medicul de familie, fie că e vorba de un medic de altă specialitate. Și spun acest lucru pentru că medicul specialist cunoaște foarte bine partea de diagnostic și de terapie medicamentoasă, însă un pacient vârstnic are o serie de cormorbidități. Și atunci implicarea unui farmacist clinician sau a unui farmacolog în cazul pacientului cu pluripatologie ar scoate din calcul interacțiunile de care vorbim și care pot duce la complicații destul de severe”, a completat prof. univ. dr. farm Simona Negreș.

Rinitele alergice și patologia asociată acestora a fost de asemenea unul dintre subiectele de interes dezbătut în cadrul evenimentului, ce a fost adus în atenție de dr. Marian Stamate. „Este primăvară, anotimp ce favorizează apariția alegriilor. Este important să acordăm o atenție sporită acestora. Rinita alergică poate duce la moartea pacientului! În cazul rinitei alergice pacientul evită să meargă la medic și de multe ori vine direct în farmacie pentru a primi un tratament. E important ca farmacistul să îl îndrume pe acesta către medic, întrucât există foarte multe complicații ale rintei alergice - vorbim despre alergii, probleme dentare, otite, mai ales în cazul copiilor”, a declarat dr. Marian Stamate în cadrul evenimentului.

Pe parcursul celor două zile ale Simpozionului Farma Practic, ediția 63, cei peste 200 de farmaciști și asistenți de farmacie prezenți la eveniment au putut afla informații utile privind tratamentul anumitor afecțiuni, noutăți din domeniul medicamentelor, precum și informații practice privind abordarea pacientului și comunicarea cu acesta, cu scopul de a-l face să înțeleagă importanța respectării tratamentului recomandat de către un specialist.

Printre lectorii invitați în cadrul ediției 63 Farma Practic, eveniment ce a marcat aniversarea de 9 ani Houston NPA, s-au aflat prof.univ.dr.farm Dumitru Lupuleasa, coordonatorul științific al manifestării, prof.univ.dr.farm. Robert Ancuceanu, dr. Alin Popescu, farm. Anca Lobonț, prof.univ.dr. Gabriel Ioan Prada, dr. Marian Stamate, prof.univ.dr. Nicolae Calomfirescu, conf.univ.dr.farm. Andreea Letiția Arsene, psih. Adrian Calomfirescu, precum și Farm. Alina Mihaela Cojocariu și Farm. Mirela Zamfirescu, președintele Colegiului Farmaciștilor Brașov.

Nu contează că pacientul din fața dumneavoastră poartă cravată sau nu, la fel ca oricare alt pacient poate să sufere de „analfabetism medical”, un concept care face referire la capacitatea individului de a obține, procesa și întelege informații despre sănătate și serviciile de sănătate, pentru a lua o decizie potrivită. Unii pacienți sunt anxioși, foarte îngrijorați de starea lor de sănătate, alții pot fi naivi și nu înțeleg limbajul folosit de către personalul din farmacie. De asemenea, datorită numărului mare de informații unii dintre ei nu reușesc să rețină informația, iar de multe ori o interpretează greșit sau distorsionat. Profesionistul din farmacie trebuie să țină seamă de toate acestea și să  transmită informația pacientului cât mai clar, direct, simplu și cât mai specific”, au subliniat farm. Anca Lobonț și psih. Adrian Calomfirescu pe parcursul prezentării pe care au susținut-o împreună în cadrul evenimentului.

Tribuna Farmaciei, sesiunea care a încheiat ediția aniversară Farma Practic a adus în atenție un alt subiect extrem util pentru practica farmaceutică – managementul timpului în farmacie. Farm. Alina Mihaela Cojocariu a oferit informații utile despre cum farmacistul și asistentul din farmacie ar trebui să își stabiliească prioritățile astfel încât să poată să gestioneze situațiile de criză ce pot apărea în activitatea de zi cu zi.

Ediția 63 Farma Practic a marcat aniversarea de 9 ani Houston NPA, 9 ani definiți de evenimente medicale, publicații și foarte multă muncă în încercarea de a crea contexte de întâlnire și de dialog între profesioniștii din sănătate, autorități și pacienți, și care să contribuie la schimbarea în bine a sistemul medical și farmaceutic.

Nici nu îmi vine să cred că Houston este atât de mare, că într-o zi de 9 se împlinesc 9 ani de la înființarea Houston, o companie care a crescut frumos, nu într-un an cât alții în 10. Farma Practic este un eveniment care s-a consolidat, un eveniment rotund, un eveniment despre care se vorbește, un eveniment în care găsești multă animație, dar și multă informație științifică și profesională, iar acest lucru înseamnă un plus de valoare. La mulți ani, Houston!”, a declarat prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuleasa, coordonatorul științific al simpozionului Farma Practic, partener și colaborator apropiat Houston NPA.

Următoarele ediții Farma Practic din anul 2018:

  • 13-14 aprilie 2018, Farma Practic Ed. 64 – Poiana Brasov, judete in focus – PH, BZ, GL, VN, BV;

  • 11-12 mai 2018, Farma Practic Ed. 65 – Poiana Brasov, judete in focus – AB, CV, BV, SB, MS, HR;

  • 22-23 iunie 2018, Farma Practic Ed. 66 –Gura Humorului, judete in focus – SV, IS, VS, BC, VN, BT;

  • 06-07 iulie 2018, Farma Practic Ed. 67 – Baile Herculane, judete in focus – OT, DJ, VL, GJ, AG, TR, CS.

  • 21-22 septembrie 2018, Farma Practic Ed. 68 – Gura Humorului, judete in focus – MM, BN, MS, HR, NT, SV;

  • 05-06 octombrie 2018, Farma Practic Ed. 69 – Eforie Nord, judete in focus – CL, CT, IL, TL, B, IF, BR;

  • 09-10 noiembrie 2018, Farma Practic Ed. 70 – Băile Herculane, județe în focus – AR, TM, CS, HD, MH;


Pentru a fi la curent cu toate evenimentele marca Houston vă invităm să ne urmăriți pe www.houston.rowww.farmapractic.ro și pe pagina de Facebook Houston NPA.

Pentru detalii și înscriere: Daniela Popescu T: 0756.030.316 M: daniela.popescu@houston.ro W: www.farmapractic.ro
Relația cu presa: Aniela Zanfir, T: 0722 519 239, M: aniela.zanfir@houston.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.