Stări şi transformări: de la student în Romania la medic în Belgia

Tuesday, 9 March 2010
Romantic visător
Era anul 2000. Eram (foarte) tânăr, plin de energie și aveam planuri mărețe. Eram student în anul 3 și abia venisem în contact cu clinica. Învățam semiologie medicală și chirurgicală. Citeam de acum medicina adevărată, care nu se compara cu plictisitoarele cursuri teoretice din primii 2 ani de facultate. După avântul primelor 2 luni de stagii, încep să-mi dau seama ca erau probleme cu practicarea medicinei - dupa cum scria in carti - „la cele mai înalte standarde și doar în folosul pacientului”. Iar, in general, lucrurile din jurul meu nu erau chiar asa cum le visasem eu, încă din liceu. Erau multe lucruri pe care acum le vedeam si care deja începeau să mă intrige, chiar de la nivelul meu de înțelegere si de experienta cu sistemul. De exemplu, din ce în ce mai mulți preparatori, cu care interacționam și care aveau posturile prin clinicile universitare, erau fiul Lui.., nepotul Lui.., sau dintre cei plini de bani. Mai rar am intalnit preparatori colegi mai mari pe care ii credeam cu adevărat dedicati medicinii, sau care luau rezidențiatul cu cele mai bune note și dovedeau apoi o înclinație specială pentru a preda mai departe studenților... In cel mai bun caz, dacă nu aveai pile si aveai noroc, punea vreun profesor “ochii pe tine” și îți dădea un post. Dar, impresia mea era ca pentru aceasta trebuia sa-i “cari valiza” (cum mi-a spus chiar unul dintre profesorii mei) tot rezidențiatul, și apoi trebuia să-i fii “slugă” până la moarte pentru că numai datorita Lui ai un post intr-o asa faimoasă clinică universitara. În plus, ce nu-mi plăcea cel mai mult, încă de pe atunci, era tratarea preferențială a pacienților în funcție de anumite criterii (bani, pile, speranța de a supraviețui...) și alte anomalii, care nu prea se regăseau în “visele” mele de-a doctorul. Nu am renunțat să visez ... In sinea mea credeam că până termin facultatea mai e mult. Apoi mai este și stagiatura... se mai schimbă “sistemul” între timp ca mentalitate, ca posibilităţi de a trata pacientul, poate și chiar ca finanțare propusă de guvern. Citeşte mai departe »

Medicul pictor

Tuesday, 10 June 2008
“In Marea Britanie exista respect fata de medic si fata de pacient”

Despre Vlad SCHLEZAK am aflat prin intermediul Societatii Medicale Romane din UK. CV-ul lui mi s-a parut interesant si l-am rugat sa raspunda la cateva intrebari pentru RoMedics Life.

Vlad, spune-mi te rog cateva lucruri pe care le consideri importante despre tine.

Am terminat facultatea de medicina din Cluj in 2006 si sunt doctorand anul 2 Intentionez insa sa schimb cu 180 grade totul si sa vin in Marea Britanie ca medic. In plus, sunt un mare pasionat de pictura si fotografie. Am avut 14 expozitii colective si personale de pictura, grafica si fotografie. In fotografie ca si in pictura abordez preponderant subiectul uman. Sunt un om normal, obisnuit care incearca mai multe ipoteze pana sa aleaga una. Sper ca anul acesta sa se cristalizeze ceea ce imi doresc. Citeşte mai departe »

"Este uimitor sa faci parte dintr-o familie atat de diversa"

Tuesday, 27 May 2008
radu-ionut-rusuDr Radu - Ionut Rusu este un medic obisnuit pentru NHS. Este Foundation Year 2 Doctor la Derriford Hospital in Plymouth, UK, unde lucreaza de aproape 2 ani. La fel ca fiecare din noi, Radu are povestea lui de viata ca medic in Marea Britanie. L-am rugat sa ne raspunda prin email la cateva intrebari:

Radu, de ce ai preferat sa vii in Marea Britanie?

In primul rand din ratiuni de ordin profesional. Cand am plecat trecuse mai bine de un deceniu de la caderea Comunismului, terminasem o facultate care parea anchilozata in trecut, iar ritmul transformarilor in sistemul sanitar era extrem de lent. Am realizat ca schimbarea unor mentalitati la nivel de profesie ar putea dura mult peste asteptarile mele initiale, iar colegii mei tineri nu aveau inca parghiile necesare pentru a grabi acest proces. Si ma refer aici in primul rand la corectitudinea diverselor examene si concursuri. Citeşte mai departe »

De ce pleaca medicii?

Monday, 26 May 2008
[caption id="attachment_6" align="alignleft" width="131" caption="Tudor Toma"]Tudor Toma[/caption]

Stagiile in strainatate, schimbul de experienta la nivel international, reprezinta instrumente importante pentru dezvoltarea profesionala in medicina. Dar care este motivatia reala de a pleca din Romania?

Motivatia profesionala

Din timpul facultatii, profesorii care mi s-au parut cei mai interesanti au fost cei care au invatat diverse tehnici, sau noutati in stagiile facute in strainatate.

Desi am facut jumatate din facultate in perioada comunista, chiar si atunci am avut profesorii buni, care au putut calatori in Occident fara restrictii. Cei mai multi participasera la stagii in Franta, dar unii aveau experienta din Marea Britanie sau Statele Unite. Citeşte mai departe »