"Este uimitor sa faci parte dintr-o familie atat de diversa"

radu-ionut-rusuDr Radu - Ionut Rusu este un medic obisnuit pentru NHS. Este Foundation Year 2 Doctor la Derriford Hospital in Plymouth, UK, unde lucreaza de aproape 2 ani. La fel ca fiecare din noi, Radu are povestea lui de viata ca medic in Marea Britanie. L-am rugat sa ne raspunda prin email la cateva intrebari:

Radu, de ce ai preferat sa vii in Marea Britanie?

In primul rand din ratiuni de ordin profesional. Cand am plecat trecuse mai bine de un deceniu de la caderea Comunismului, terminasem o facultate care parea anchilozata in trecut, iar ritmul transformarilor in sistemul sanitar era extrem de lent. Am realizat ca schimbarea unor mentalitati la nivel de profesie ar putea dura mult peste asteptarile mele initiale, iar colegii mei tineri nu aveau inca parghiile necesare pentru a grabi acest proces. Si ma refer aici in primul rand la corectitudinea diverselor examene si concursuri.

De ce Marea Britanie? Dincolo de avantajele incontestabile ce decurg din pregatirea intr-o tara cu veche traditie medicala, au fost considerente legate de limba, precum si de apartenenta geografica si culturala la Batrana Europă.

Si cum te-ai pregatit pentru a veni aici, in Marea Britanie?

In 2002 existau putine informatii despre posibilitatea de a lucra in Marea Britanie, iar majoritatea acestora erau din surse neoficiale. Pentru tinerii medici romani optiunea standard pentru a lua contact cu medicina din Vest era obtinerea unei burse sau a unui stagiu de practica.

Au fost mai intai discutii cu cativa colegi de facultate, doi dintre ei proaspat intorsi din practica de vara efectuata intr-un spital din centrul Angliei, respectiv in cabinetul unui medic de familie. Decisiv a cantarit perspectiva reala de a obtine un job de training echivalent Rezidentiatului din Romania in specialitatea mea favorita (medicina interna - n.a.).

Au urmat apoi cateva luni de cautare asidua pe Internet a informatiilor legate de posibilitatea efectiva de a pleca si ma intretine pe parcursul etapei examenelor obligatorii pe care le aveam de sustinut (testul de limba engleza - IELTS si examenul PLAB). Acum testul PLAB nu mai este necesar pentru romani.

Am ajuns in Londra in aprilie 2003 impreuna cu sotia, avand premise de munca pentru un job de health care assistant. A fost un inceput de drum care avea sa duca la primul post ca medic trei ani mai tarziu.

Daca ar fi sa schimbi ceva din ce ai facut imediat dupa ce ai venit in Marea Britanie, ce ai schimba?

Acum nu ar mai fi nevoie sa am jobul pe care l-am avut in primii trei ani petrecuti in Marea Britanie - cel de health care assistant. Atunci, singurele avantaje oferite de acest post, sub calificarea mea, au fost legate de viza/permisul de munca, un minim de stabilitate financiara in vederea sustinerii examenelor si un prim contact cu NHS-ul. Ulterior am aflat ca si alti doctori nou veniti in Marea Britanie - in special din Asia - au urmat o ruta similara.

Dar fara acest job nu m-ar fi descurcat. In Romania, doar testul de limba engleza (IELTS) ar fi putut fi sustinut in Bucuresti - insa acesta implica costuri financiare mari pentru un medic stagiar aflat in primul dupa absolvire.

Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana a simplificat mult lucrurile. Impedimentul major in momentul de fata este numarul mic al posturilor de training pe care se poate concura raportat la numarul de medici (23 000 de candidati pe 9000 de posturi la selectia pentru intrarea in specialiate in 2008) .

Cum iti place si cum te simti in Marea Britanie?

"Acasa" din punct de vedere profesional si... "mai putin acasa" din punct de vedere social.

Ca medic, este uimitor sa faci parte dintr-o familie atat de diversa - cu origini practic in toate culturile lumii - care invata, lucreaza si se perfectioneaza pe baza aceluiasi sistem de valori comune. Este un model de interactiune umana si profesionala din care ai foarte multe de invatat. Apreciez in mod deosebit accentul pus pe partea practica inca din etapele initiale de pregatire (de ex. efectuarea diverselor proceduri clinice). Activitatea are la baza conlucrarea in echipa, si se desfasoara pe criterii de evaluare, diagnosticare si tratament standardizate la nivel local sau national.

Din punct de vedere social resimt lipsa amprentei culturale a latinitatii. Este o lume pragmatica, bine organizata, eficienta din punct de vedere economic, dar careia ii lipseste poate ceva din "caldura" si creativitatea care au stat la baza tipului de civilizatie in care m-am format.

Care ti se pare ca este lucrul cel mai diferit aici fata de acasa?

Onestitatea si politetea la locul de munca si in viata de zi cu zi.

In plus, este de admirat aprecierea de care se bucura in societate cei cu un grad inalt de calificare. Si asta in ciuda antagonismelor sociale mai accentuate comparativ cu Europa continentala (aspect mostenit din perioada fostului Imperiu Britanic si care a supravietuit pe fondul caracterului conservator al societatii britanice). Sa nu uitam ca Anglia este prima democratie parlamentara din lume, in care clasa de mijloc (middle class) are o traditie datand inca din epoca Revolutiei Industriale. In Romania tocmai acest element socio-economic fundamental al unei societati moderne a fost distrus de Comunism. De aceea procesul de revenire, de renastere - inclusiv in medicina - se va intinde pe percursul a una-doua generatii.

Cat timp liber ai si cum ti-l petreci?

Din fericire am intrat in sistem odata cu noile reglementari europene privind limitarea saptamanii de lucru la 48 de ore. De aici un grad sporit de flexibilitate in ceea ce priveste timpul liber, inclusiv posibilitatea de a face naveta saptamanala intre Londra (unde locuiesc) si Plymouth (unde lucrez).

O buna organizare asigura timp pretios pentru imbinarea profesiei cu viata de familie si hobby-urile personale. Printre acestea mentionez gradinaritul si calatoriile in fiecare an - fie acasa in Romania, fie intr-una din tarile spatiului mediteranean. Este la urma urmei o expresie a pastrarii si imbogatirii identitatii mele socio-culturale.

Ce vrei sa faci dupa ce iesi la pensie?

Romanul are o vorba: mai e mult pana departe. Desi nu intentionez sa ma stabilesc definitiv in Anglia, perspectiva intoarcerii acasa tine de viitorul ceva mai indepartat. Dupa o anumita varsta, cel mai probabil voi continua sa profesez in Romania, continuand schimbul de experienta cu medicii din Marea Britanie si din alte tari. Am incredere deplina in gradul de pregatire al medicilor nostri pentru timpurile in care voi fi nu numai doctor ci si pacient.

Trag insa nadejde ca lucrurile se vor misca in directia cea buna. Istoria recenta a demonstrat-o in doua ocazii - la finele secolului 19 ("La Belle Epoque") si in etapa interbelica - doua perioade înfloritoare şi boeme care au atras înapoi în special intelectualii risipiţi în ţările Europei Apusene. Noi cei din "afara" am sesizat adevarata miza a evolutiilor recente din tara. Ramane ca si cei de acasa sa valorifice oportunitatile favorabile din prezent.

Ce te-ar determina sa te intorci acasa?

Voi raspunde punctual:

  • diminuarea coruptiei din sistemul sanitar, atat in ceea ce priveste ocuparea posturilor scoase la concurs cat si in relatia medic-pacient

  • asigurarea unui nivel de salarizare care sa permita un trai decent

  • disparitia mentalitatilor de tip feudal din facultatile de medicina, spitale si alte structuri implicate in gestionarea Sanatatii

  • respectul statului pentru persoanele cu inalta calificare care sa se reflecte in statutul lor social.


Care ar fi cel mai important sfat din partea ta pentru un medic care ar vrea sa vina in Marea Britanie?

Competitia pentru posturile de training in "specializarile de top" (chirurgie, cardiologie etc) este extrem de intensa, similara rezidentiatului din Romania. Dar daca obtii un astfel de post, experienta este extrem de utila din punctual meu de vedere.

Ca puncte de plecare pentru o cariera in Marea Britanie as recomanda fie imediat dupa terminarea facultatii /anului de stagiatura - cand se poate intra in Foundation Programme si ulterior evolua treapta cu treapta - fie ca medic specialist, eventual initial in cadrul unui doctorat (acum mult mai facil odata cu recenta recunoastere mutuata a specializarilor intre cele doua tari).

Si nu in ultimul rand, cine vrea sa vina in Marea Britanie trebuie sa inteleaga ca aici uneori lucrurile nu merg neaparat mai bine au mai rau decat in Romania, ci mai degraba diferit, iar acest fapt trebuie acceptat ca atare.

Radu, multumim foarte mult si mult succes pe viitor.

Sursa: roMedicsLife UK

3 comentarii la “"Este uimitor sa faci parte dintr-o familie atat de diversa"”

  1. Florin Gavrilas a scris:

    As dori sa pot coresponda cu dr. Radu si am nevoie de e-mailul sau

  2. Balaceanu Georgeta a scris:

    Ma bucur domnule dr. RADU pentru realizarile tale (cu mari eforturi dar merita).
    Nu uita un singur lucru “ROMANIA”poate candva o sa te intorci…………
    MULTA BAFTA si NOROC.
    Georgeta from AL RASHID HOSPITAL- Sectia:Dermatology-Kuwait

  3. Georgeta Prantzios a scris:

    Buna ziua mult prea stimate domn doctor!
    Va rog din suflet sa ma contactati personal !
    Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra
    O dupa amiaza placuta!

Comentează acest articol