Trecut, Prezent si Viitor în Cercetările despre Complicatiile Diabetului

Prevenţia, diagnosticarea precoce şi tratamentul uneia dintre celei mai frecvente şi severe complicaţii a diabetului zaharat - neuropatia diabetică - reprezintă o provocare pentru profesioniștii implicați în managementului acestei afecțiuni, întrucât consecinţele acestei boli sunt ireversibile și de multe ori chiar invalidante. În cadrul simpozionului Past, Present and Future in Diabetes Complications Research, care a avut loc la București, în luna mai 2013, au fost prezentate în premieră rezultate ale unor studii care au drept punct central neuropatia diabetică.

Informațiile aferente unor cercetările care se fac în domeniul complicațiilor diabetului zaharat la nivel mondial au fost aduse în atenția specialiștilor români în cadrul evenimentului ”Past, Present and Future in Diabetes Complication Research” de către doi importanți profesioniști internaționali, de la Universitatea din Michigan, SUA: prof.dr. Eva Feldman și prof.dr. Rodica Pop-Busui.

Suntem încrezători că noile descoperiri în domeniu neuropatiei diabetice vor aduce beneficii pe termen lung persoanelor care suferă de această complicaţie. Medicii trebuie să cunoască cât mai multe detalii şi cele mai noi informaţii legate de această afecțiune atât de gravă, astfel încât pacienţii să poată beneficia de un tratament cât mai bun”, a precizat prof. dr. Eva Feldman, care a prezentat unele date în premieră cu privire la complicaţiile diabetului zaharat și cercetările cu celule stem.

Un alt reputat profesionist prezent la eveniment, prof. dr. Rodica Pop-Busui, a prezentat medicilor români ultimele studii clinice referitoare la neuropatia diabetică și obiectivele acestora. Este o oportunitate şi o bucurie să împărtăşesc colegilor mei din România noile cercetări cu privire la neuropatia diabetică. Acordăm un interes crescut studiului acestei afecțiuni și mă bucur că la această manifestare au fost prezenți un număr mare de medici implicați în managementul complicațiilor diabetului zaharat.”, a menţionat prof. dr. Rodica Pop-Busui.

Discuțiile despre complicațiile diabetului zaharat au fost dezvoltate și dezbătute pe larg câteva zile mai târziu, la al 39-lea Congres al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, desfășurat la Sibiu. În cadrul congresului, prof.dr. Eva Felman și prof.dr. Rodica Pop-Busui au fost invitate speciale în sesiune State of the Art ”Repere noi în neuropatia diabetică”, prezentând participanților veniți din întreaga țară ultimele informații legate de complicațiile diabetului zaharat.

 

Prof Dr. Eva Lucile Feldman este profesor de neurologie la Universitatea din Michigan, Statele Unite ale Americii şi director al Institutului Medical de Cercetare A. Alfred Taubman, director al Centrului de Neuropatie al Universitatii din Michigan, presedintele Asociatiei Americane de Neurologie, membru fondator al Academiei Americane de Neurologie.

Prof Dr. Rodica Pop-Busui este profesor asociat Departamentul de Medicină Internă, Divizia de Metabolism, Endocrinologie şi Diabet şi co-director al Centrului de Neuropatie, Universitatea din Michigan.

Evenimentul ”Past, Present and Future in Diabetes Complications Research”  a fost susținut de către WÖRWAG Pharma, prin reprezentanța pentru România.

Leave a Reply

Your email address will not be published.