VaxigripTetra – Noul vaccin gripal al Sanofi Pasteur a obținut aviz favorabil de punere pe piaţă în Europa

Sanofi Pasteur, divizia de vaccinuri a Sanofi, a anunțat că noul vaccin gripal tetravalent, VaxigripTetra™, a obținut aviz favorabil de punere pe piaţă în Europa, din partea Institutului Paul Ehrlich – Stat  Membru de Referință (Germania), ca urmare a procedurii de descentralizare la nivel european. Autorizațiile de punere pe piață a unui produs pot fi emise acum în statul membru de referință (Germania) și în fiecare dintre statele membre implicate în această procedură. 

VaxigripTetra™ este un vaccin gripal tetravalent, care conține două tulpini virale de tip A (A/H1N1 și A/H3N2) și două tulpini virale de tip B (B/Victoria și B/Yamagata), destinat copiilor începând  cu vârsta de 36 de luni, adulților sănătoşi și persoanelor cu vârstă de peste 65 de ani.

VaxigripTetra™ - cel mai nou produs din familia Vaxigrip®

La ora actuală, majoritatea vaccinurilor gripale sunt trivalente, ceea ce înseamnă că asigură protecție împotriva a trei tulpini virale: două de tip A și o singură tulpină de tip B (B/Victoria sau B/Yamagata). Există însă două tulpini distincte de virus tip B (B/Victoria și B/Yamagata) care circulă acum împreună la nivel mondial, în proporții variate și imprevizibile [1]. În ultimii ani, virusurile gripale de tip B au reprezentat aproximativ 23% din tulpinile circulante la nivel mondial. Procentul poate să ajungă și până la 90% în anumite sezoane și, ca urmare, reprezintă o cauză importantă a îmbolnăvirii cu virus gripal [2]. Ținând cont de actuala situație virusologică, în care există o circulație simultană a celor două tulpini de tip B, vaccinurile gripale trebuie să fie mai bine adaptate pentru a oferi un titru protector extins. Datorită faptului că vaccinurile gripale trivalente conțin o singură tulpină de virus tip B este foarte dificil să se prognozeze și să se selecteze tulpinile virale circulante şi care să fie incluse în compoziţia vaccinului.

În Europa, în 2015, 92% [3] dintre cazurile de gripă de tip B înregistrate au fost provocate de tulpina virală B/Victoria, care nu fusese inclusă în vaccin. Prin adăugarea celei de-a doua tulpini de tip B în compoziţia vaccinului VaxigripTetra™, problema lipsei de previzibilitate va putea fi rezolvată.

“De mai bine de 60 de ani, Sanofi Pasteur s-a implicat constant în furnizarea de noi soluții pentru prevenirea gripei, din dorința de a proteja viețile oamenilor și de a ajuta furnizorii de servicii medicale să răspundă nevoilor specifice de imunizare pentru toate tipurile de pacienți. Acest nou vaccin gripal tetravalent, care include ambele tulpini de tip B circulante, se alătură familiei de vaccinuri Vaxigrip®, oferind protecţie în faţa gripei şi a complicaţiilor pe care le poate determina. Odată lansat în Europa, VaxigripTetra™ va oferi protecție extinsă în faţa gripei, susținând principalul nostru obiectiv, acela de a inova constant, pentru a salva cât mai multe vieți,” a declarat David Loew, Executive Vice President Sanofi Pasteur.

Organizația Mondială a Sănătății include vaccinurile gripale tetravalente în recomandările sale, afirmând că: ”Vaccinurile gripale tetravalente care pot oferi o mai bună protecție împotriva virusurilor gripale de tip B sunt acum disponibile pe piață, iar recomandările nu trebuie să se limiteze la utilizarea vaccinurilor trivalente.” [4]

Din perspectiva sănătății publice, folosirea vaccinului gripal tetravalent în locul celui trivalent ar putea reduce statisticile viitoare cu până la 1,6 milioane de cazuri de gripă, 37.300 de cazuri de gripă spitalizate și 14.800 decese provocate de gripă în Uniunea Europeană, în mai bine de un deceniu [5].

Compania Sanofi Pasteur susține politicile de prevenţie împotriva gripei și dezvoltă constant noi vaccinuri care să corespundă epidemiologiei gripale. VaxigripTetra™ este cea mai recentă formulă concepută de Sanofi Pasteur, care oferă un vaccin gripal tetravalent. VaxigripTetra™ include două tulpini virale de tip A și două de tip B, pentru a asigura o mai bună protecție tuturor grupelor de vârstă, începând cu vârsta de 36 de luni. Sanofi Pasteur intenționează să treacă progresiv de la vaccinurile gripale trivalente la cele tetravalente, la nivel mondial.

Despre evoluția vaccinurilor gripale

Virusurile gripale suferă frecvent mutații, iar evoluția lor antigenică și ecologică impune nevoia de a adapta anual compoziția vaccinului, pentru a i se putea garanta eficiența [6].

În fiecare an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii stabileşte recomandările privind tulpinile gripale care se folosesc în compozitia vaccinurilor. Astfel, producătorii de vaccinuri realizează vaccinurile gripale, în fiecare an, în funcţie de virusurile circulante.

Până în 1978, vaccinurile gripale sezoniere conțineau doar două tulpini virale (una de tip A și una de tip B), însă, pentru a oferi o mai bună protecție împotriva ambelor tulpini virale de tip A, simultan circulante [7], s-a luat decizia de a se introduce în compoziţia vaccinului o a două tulpină virală de tip A. De atunci, vaccinurile gripale au devenit trivalente, oferind protecţie împotirva a trei tulpini de virusuri gripale: A (H1N1), A (H3N2) și una de tip B.

Începând cu sezonul 2001-2002 virusurile gripale de tip B s-au disociat în două linii antigenice distincte (Victoria și Yamagata). Cele tulpini de tip B au circulat împreună, cu variaţii de la un sezon la altul și de la o regiune la alta, impunând necesitatea unui nivel de protecție extins, printr-o formulă de vaccin gripal tetravalent.

Despre gripă și vaccinare

Gripa este o infecţie respiratorie gravă [8]. În fiecare an, sunt raportate la nivel mondial între 3 și 5 milioane de cazuri de îmbolnăviri severe de gripă. În plin sezon gripal, în funcție de agresivitatea virusului, numărul deceselor cauzate de gripă la nivel mondial poate varia între 250.000 și 500.000 [9].

În Europa, în absența vaccinării,  au fost estimate 22 milioane de cazuri de îmbolnăviri cu virus griapl, 3,5 milioane de spitalizări și 171.000 de decese [10]. La ora actuală, vaccinarea împotriva gripei sezoniere previne în medie între 1,6 milioane și 2,1 milioane de cazuri de gripă, între 45.300 și 65.600 de spitalizări și între 25.200 și 37.200 de decese în fiecare an [11]. Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea antigripală anuală, începând cu lunile septembrie-octombrie.

Despre Sanofi

La nivel mondial, Sanofi este una dintre companiile lider în domeniul sănătății, care descoperă, dezvoltă și distribuie soluții terapeutice centrate pe nevoile pacienților. Sanofi este organizată în 5 divizii globale de business: diabet și cardiovascular, medicamente generale și piețe emergente, Sanofi Genzyme, Sanofi Pasteur și Merial. Sanofi este cotată la bursele de valori din Paris (EURONEXT: SAN) şi New York (NYSE: SNY).

Despre Sanofi Pasteur

Sanofi Pasteur, divizia pentru vaccinuri a companiei Sanofi, oferă peste 1 miliard de doze de vaccin în fiecare an, făcând astfel posibilă imunizarea a peste 500 de milioane de persoane din întreaga lume. Lider mondial în industria vaccinurilor, Sanofi Pasteur oferă cea mai amplă gamă de vaccinuri, care protejează împotriva a 20 de boli infecţioase. Moştenirea companiei –  crearea unor vaccinuri care să protejeze viaţa – datează de mai bine de un secol. Sanofi Pasteur este cea mai mare companie dedicată integral vaccinurilor. În fiecare zi, compania investeşte peste 1 milion de euro în cercetare şi dezvoltare.

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să vizitaţi: www.sanofipasteur.com  sau www.sanofipasteur.us

[1] Hannoun, Expert rev. Vaccines 12(9), 1085-1094 (2013)
[2] Caini S et al, IORV 9 (supl 1), 3-12 (2015)
[3] http://ecdc.europa.eu/en/publications/Publications/ERLI-Net%20report%20April%202016.pdf
[4] http://www.who.int/wer/2012/wer8747.pdf?ua=1&ua=1
[5] Public health and economic impact of seasonal influenza vaccination with quadrivalent influenza vaccines compared to trivalent influenza vaccines in Europe, Human Vaccines & Immunotherapeutics, DOI: 10.1080/21645515.2016.1180490 - http://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/21645515.2016.1180490
[6] World Health Organization. Factsheet (Influenza). Available at: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs211/en/index.html. Accessed June 8, 2016
[7] Hannoun, Expert rev. Vaccines 12(9), 1085-1094 (2013)
[8] Centers for Disease Control and Prevention. Seasonal Influenza (Flu). Available at: http://www.cdc.gov/flu/about/disease/index.html. Accessed October 11, 2013
[9] World Health Organization. Factsheet (Influenza). Available at: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs211/en/index.html. Accessed June 8, 2016
[10] Ryan et al. Vaccine 24 (2006) 6812–6822 :
[11] Preaud et al. BMC Public Health 2014, 14:813:

Leave a Reply

Your email address will not be published.