Încep audierile miniştrilor.

Candidatul Florian Bodog, propus de către primul ministru pentru funcția de Ministru al Sănătăţii, va fi audiat în Parlament de la ora 12 de către Comisia pentru sănătate şi familie a Camerei Deputaţilor (19 membri) şi Comisia pentru sănătate publică a Senatului (11 membri).

Nu voi uita să-l întreb despre noul Spital de Urgenţă de la Iaşi. Şi nu numai.


Pentru că eu vreau ca fiecare român să beneficieze de un sistem de sănătate prompt, sigur, dezvoltat în aşa fel încât fiecarui pacient să i se ofere tot ce are nevoie atunci când are nevoie.



A doua promisiune îndeplinită.

Taxa radio-tv + alte 101 de taxe vor fi eliminate. Azi legea pe care am propus-o şi am votat-o în parlament pleacă la preşedinte pentru promulgare. CCR a declarat această lege constituţională. În loc de scandaluri şi discuţii noi oferim soluţii. Rezultatele se văd. 102 taxe au fost eliminate.



M-am obişnuit ca toate legile bune pe care le-am făcut pentru angajaţii din sănătate să fie atacate şi am văzut că de fiecare dată Curtea Constituţională ne-a susţinut legile adoptate. Ultimul caz a fost cel al legii Ciuhodaru ce prevede acordarea de suplimente pentru personalul din sănătate şi alocarea de fonduri suplimentare pentru tratamentul pacienţilor.



Pentru mine prima prioritate după 11 decembrie a fost şi este punerea în aplicare a acestor legi necesare şi corecte. Legi pe care noi le-am votat în parlament: creştererile salariale din sănătate şi educaţie, eliminarea a 102 de taxe, # legea Ciuhodaru (suplimente pentru personalul din sănătate) şi legea conversiei creditelor în franci elveţieni.



Sute de mii de români așteaptă ca aceaste legi să fie aplicate. Politica trebuie să fie pentru oameni. Întotdeauna ei sunt cei mai importanţi. Aşa consider eu.

Promisiune îndeplinită. Plata sporurilor şi a orelor de gardă se va raporta la salariul din 2016.

Promisiune îndeplinită. Plata sporurilor şi a orelor de gardă se va raporta la salariul din 2016. Azi amendamentele pe care le-am propus şi votat în parlament pentru mărirea cu 15 % a salariilor din sănătate şi educaţie pleacă la preşedinte pentru promulgare. CCR le-a declarat constituţionale.

Am avut din nou dreptate. Ce urmează prin legea pe care am propus-o? Am reuşit:
1. Dublarea plăţii pentru orele de gardă. Toate sporurile şi alte drepturi salariale din sănătate se vor calcula la salariul de bază din 2016 şi nu la cel din 2009 începând cu 1 ianuarie 2017.
2. Creşterea salariilor din asistenţa socială cu 15%.



Eram convins că CCR îmi va da din nou dreptate şi că atacul la CCR este doar o măsură care vrea să amâne punerea în aplicare a acestei legi normale şi corecte pentru toţi cei din sănătate şi educaţie

M-am obişnuit ca toate legile bune pe care le-am făcut pentru angajaţii din sănătate să fie atacate şi am văzut că de fiecare dată Curtea Constituţională ne-a susţinut legile adoptate. Ultimul caz a fost cel al legii Ciuhodaru ce prevede acordarea de suplimente pentru personalul din sănătate şi alocarea de fonduri suplimentare pentru tratamentul pacienţilor.

Timp de 4 ani am avut 8 inițiative pentru creșterea salariilor medicilor. 3 dintre ele sunt adoptate sau în curs de adoptare:

Prima adoptată şi promulgată ca legea Ciuhodaru prevede acordarea pentru tot personalul medical a două salarii minime brute ca suplimente. Asta după ce a fost contestată de Cioloş la CCR.
A doua prevede plata tuturor gărzilor medicilor rezidenţi, indiferent de anul de pregătire. Este pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor şi urmează să fie votată.
A treia prevede posibilitatea pensionării anticipate la 55 de ani pentru SMURD, SAJ, ATI şi UPU. Este la comisia de sănătate.

Sper ca toate aceste iniţiative să fie adoptate.
Mă bazez în continuare şi pe susţinerea dumneavoastră.

Decizie importantă pentru personalul din sănătate

Am reuşit. Decizie importantă pentru personalul din sănătate şi educaţie. Conducerea Camerei Deputaţilor a decis că votul acordat pentru adoptarea creşterilor salariale din sănătate şi educaţie a fost unul corect. Am avut din nou dreptate. Ce urmează prin legea pe care am propus-o? Am reuşit:
1. Dublarea plăţii pentru orele de gardă. Toate sporurile şi alte drepturi salariale din sănătate se vor calcula la salariul de bază din 2016 şi nu la cel din 2009 începând cu 1 decembrie 2016.
2. Creşterea salariilor din asistenţa socială cu 15%.
3. Creşterea salariilor din învăţământ cu 15% începând cu data de 1 ianuarie 2017.

Timp de 4 ani am avut 8 inițiative pentru creșterea salariilor medicilor.


Una este deja promulgată ca legea Ciuhodaru ce prevede că tot personalul medical poate beneficia de acordarea de suplimente în limita a două salarii minime brute. Asta după ce mai întâi a fost contestată de Cioloş la CCR.

Alta, cea privind plata tuturor gărzilor medicilor rezidenţi, indiferent de anul de pregătire, este pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor şi urmează să fie votată.
parlament
Şi cea privind posibilitatea pensiei de serviciu la 55 de ani pentru SMURD, SAJ, ATI şi UPU este azi la comisia de sănătate.


Sper ca toate să fie adoptate. Mă bazez şi pe susţinerea dumneavoastră.




Grevă generală! E cod roşu în profesia noastră.

Luni grevă generală. Am susţinut mereu, susţin şi voi susţine în continuare toate revendicările colegilor mei ce muncesc în sănătate. E cod roşu în profesia noastră. Migraţia explozivă a personalului medical şi condiţiile din sănătate sunt o problemă de siguranţă naţională.

Am promis, am realizat. Fiecare dintre aceste revendicări a devenit sau va deveni un proiect de lege. Unele sunt adoptate, altele sunt pe ordinea de zi a plenului iar alte sunt în dezbaterea Comisiei de Sănătate. Trebuie ca măcar acum sănatatea românilor să devină un proiect de țară.

Am reuşit prin legea Ciuhodaru să ofer personalului medical acordarea de suplimente în valoare a 2 salarii minime brute. Legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor dar atacată la Curtea Constituţională de domnul Julien Cioloş, premierul României, care, culmea ipocriziei tehnocrate, avea prevăzut chiar în programul de guvernare acordarea de suplimente personalului medical, ca măsură antimigraţie. Un record demn de legile lui Murphy sau de Cartea Recordurilor: guvernul Cioloş şi-a atacat la Curtea Constituţională propriul program de guvernare. Solicitarea cioloşistă a fost respinsă de Curte dar preşedintele amână promulgarea acestei legi ce oferă stabilitate şi salarii mai mari celor ce lucrează în sănătate.

picture-086 

Nu am uitat depunerea de proiecte de lege privind alocarea a minim 6% din PIB pentru sănătate, deblocarea posturilor din sistem conform normativelor internaţionale de personal şi anularea acelei prevederi din ordinul 870 ce instituie munca forţată în sistemul de sănătate, mai precis în efectuarea gărzilor, sub ameninţarea sancţiunilor disciplinare. Şi nici a proiectului de lege prin care agresarea personalului medical să fie încadrată la ultraj.

Pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor (decizionale) am alte 2 legi extrem de importante. Restituirea celor 25% tăitaţi de guvernul Boc şi plata tuturor gărzilor medicilor rezidenţi, indiferent de anul de pregătire, sunt doar la un vot distanţă. Mai precis prin proiectul meu de lege:
  • Pl-x nr.500/2015 toţi salaraţii din sănătate vor beneficia de restituirea celor 25% tăiaţi în 2010 de guvernul Boc. (legea 118 din 30 iunie 2010). Este o măsură reparatorie pentru toţi cei care au avut salariile şi sporurile tăiate dar nu au beneficiat de restituire ca urmare a unei hotărări judecătoreşti.

  • Medicii rezidenţi sunt o prioritate pentru mine. Nu şi pentru tehnocraţii care au dat aviz negativ legii Ciuhodaru ce prevede ca toate gărzile medicilor rezidenţi să fie plătite Continue reading
  • Vot final

    Luni va fi votul final pe legea conversiei creditelor în franci elveţieni. Îi invit pe toţi deputaţii să vină la muncă. Şi să-şi respecte promisiunile! Şi să asigure cvorumul! Şi să o voteze! Legea ar fi putut fi adoptată marţea trecută dar cei de la PNL nu au fost în sală. Ședinţa a fost anulată.

    Acum proiectul de lege este fară gradul de îndatorare. Aşa cum am promis am votat împotriva acestui amendament. Gradul de îndatorare a fost eliminat.

    Am primit şi primesc tot mai multe mesaje pe fb şi mailuri și de la dumneavoastră, cei care vă confruntaţi cu această problemă.

    Din punctul meu de vedere şi pragul de 250000 trebuie eliminat. Conversia la cursul istoric al creditelor în franci elvețieni trebuie făcută fără alte condiționări, tot aşa cum băncile au acordat împrumuturi tuturor care s-au încadrat în limitele impuse.

    Voi vota pentru o lege a conversiei care să îi apere pe toţi cetăţenii.

    Luni se va vedea clar cine susţine interesele băncilor şi cine interesele cetăţenilor. Între interesele băncilor şi cetăţenii acestei ţări eu voi alege întotdeauna cetăţenii. Mie îmi pasă.

    cd-munca

    SMURD, Salvarea, UPU şi terapia intensivă vor beneficia de acelaşi statut ca demnitarii şi ca magistraţii.

    Am propus ca SMURD, Salvarea, UPU şi terapia intensivă să poată beneficia de acelaşi statut ca demnitarii şi ca magistraţii. Prin amendamentele pe care le-am depus va fi un pic mai bine pentru toţi salvatorii din sistemul de urgenţă. Munca lor merită măcar acelaşi statut. Toţi cei de la SMURD, SAJ, UPU, ATI vor putea beneficia, la cerere, de reducerea vârstei standard de pensionare la 55 de ani, fără penalizare.. Mai exact, prin amendamentele mele la Pl-x 355/2016, toţi cei care efectuează activităţi medicale în condiţii grele şi extrem de dificile în cadrul SMURD, Salvare, Unităţile şi Comportimentele de Primiri Urgenţe precum şi cel din secţiile şi compartimentele de terapie intensivă vor putea beneficia, la cerere, de pensie de serviciu, cu reducerea vârstei standard de pensionare, fără penalizare, dacă îndeplinesc, cumulativ, urmatoarele condiţii:

    1. a) au vârsta minimă de 55 de ani;

    2. b) au o vechime de cel puţin 20 de ani în activitatea medicală.
     

    Tot personalul ce desfăşoară activitităţi medicale din sistemul de urgenţă poatefimenţinutînserviciupânăla împlinireavârsteistandard de pensionare,.la cerere,dacăstareadesănătate fizică şi psihică, evaluată şi certificată anual de medicul de medicina muncii, permiterezolvareaînfoartebunecondiţiia tutor atribuţiilor 

    Conform acestui proiect normativ pensia de serviciu reprezintă 80% din valoarea salariului de baza brut cu sporurile legale şi din vechimea în muncă, anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare şi se actualizează cu majorările salariale.
    Argumentele pentru acest demers legislativ:

    1. Activitatea medicală din aceste domenii are acelaşi specific.

    2. E vorba de muncă grea, suprasolicitare,stres, riscuri similare.

    3. Acest tip de muncă dificilă e recunoscut deja prin sporurile acordate în toate aceste activităţi ce deservesc urgenţe-

    4. Reglementările trebuie să cuprindă toate aceste tipuri de servicii de urgenţă pentru a nu crea discriminări.

    5. Vărsta de 55 de ani e pentru a realiza acelaşi statut cu alte domenii medicale în care activitatea este considerată dificilă precum radiologia..

    6. În unele din aceste domenii rata mortalităţii depăşeşte chiar 15-30%. Rata mortalităţii în rândul militarilor trimişi în zonele de conflict din Irak şi Afganistan este de sub 1%.

    7. Uzura fizică şi psihică sunt majore în aceste domenii şi pot crea probleme inclusiv pentru modul de reacţie în rezolvarea cazurilor.

    saj-de-upu
    Oare cum va sări din SMURD sau cum va alerga la un pacient în UPU cineva de 65 de ani?  

    Proiectul a ajuns în dezbaterea Comisie de Sănătate din Camera Deputaţilor (decizională).