Aş vrea să-mi dovediţi că mă înşel!

Sunt 5 motive pentru care, eu cred, că cel mai nou protest al unor medici nu va reuşi. Ei cer, ce am cerut şi eu în Parlament, schimbarea regimul în care se efectuează gărzile (sporuri, liber după gardă etc) dar:
1. Nu toţi medicii fac gărzi iar solidaritatea breslei e un mit. Vezi cazul doctoriţei Roiu de la Spitalul de Arşi.
2. Cei care nu fac gărzi sunt mult mai numeroşi decât cei care fac.
3. Cei care nu fac sunt majoritari în organizaţiile profesionale.
4. O bună parte din şefii celor ce fac gărzi au muliple surse de venit sau facgărzi din pat dar îşi iau banii. Nu vor să se schimbe nimic şi nici să deranjeze puternicii zilei.
5. Organizaţiile medicale profesionale, deşi tot mai numeroase, sunt ca şi inexistente.

Şi ca un corolar: nici o petiţie online nu a schimbat vreodată ceva în România.

PS. Noi suntem 40000 dar nu s-a făcut nimic pentru susţinerea cele 5 soluţii clare eu pe care le-am propus deja în Parlament:

1 Considerarea orelor de gardă drept vechime în muncă
2. Liber după gardă.
3. Toate gărzile, inclusiv a rezidenţilor, plătite.
4 Specialităţile solicitante, de risc, precum ATI, UPU, Salvare, SMURD să se poată pensiona, la cerere, după 30 de ani de cotizare.
5. Şi mult doritul 6% din PIB pentru sănătate, clamat de toţi dar neacordat şi nevotat de nimeni. Asta înseamnă şi spitale noi, nu bolniţe, şi alocarea posturilor în conformitate cu standardele de personal.

pl588

Noi facem bine România!

Vino şi tu la cea mai mare lecţie de resuscitare! Dacă vrei să înveți cele mai simple manevre care fac diferența între viață și moarte, vino azi la ora 15 pe Arena Națională. Cei de la Salvare te vor învăţa efectuarea manevrelor resuscitare și vei intra în Cartea Recordurilor alături de alţi 12000 de români!

Am văzut cât suntem de vulnerabili în faţa evenimentelor neprevăzute. Mulţi nu ştiau ce trebuie să facă sau cum să reacţioneze iar orice resuscitare la peste 3-4 minute de la stopul cardiorespirator are şanse reduse de reuşită.

Pentru a fi cu adevărat eficiente manevrele de resuscitare trebuie să fie cunoscute de fiecare dintre noi precum tabla înmulţirii. De aceea am depus în parlament un proiect de lege ce prevede predarea obligatorie a noţiunilor de prim ajutor în instituţiile de învăţământ. Până când Parlamentul va adopta legea Ciuhodaru solicit Ministerului Sănătăţii şi Educaţiei încheierea unui parteneriat între Inspectoratele Şcolare şi Salvare care să sprijine acest demers.

Şi la Iaşi lucrurile se schimbă în bine. Administaţia locală susţine educaţia pentru sănătate şi programele de prevenţie şi vom organiza, în parteneriat cu cei de la Salvare şi organizaţiile neguvernamentale, cursuri gratuite în acest domeniu vital, atât în şcoli cât şi în centrele de cartier.

ambulanta
E momentul să luăm în considerare ce e important pentru viaţa noastră. Predarea acestor ore de prim ajutor ne va permite să ştim cum să acţionăm atât pentru a ne proteja pe noi cât şi pentru a-i salva pe alţii. După cea mai mare lecţie mondială de resuscitare, noţiunile de prim ajutor pot şi trebuie învăţate chiar la şcoală

Când un fotbalist moare

Un fotbalist moare pe teren. Ekeng a decedat aseară după ce s-a prăbușit pe gazon la meciul Dinamo-Viitorul. Şi mai spun unii că nu e nevoie de predarea obligatorie în şcoli a orelor de prim ajutor, aşa cum prevede proiectul meu de lege.

De ce ajung tinerii sportivi să moară subit? Cel mai frecvent ei nu fac infarct, ci tulburări grave de ritm cardiac (aritmii ventriculare maligne) probabil asociate cu o vasoreactivitate crescută (spasm coronarian), pe fondul unei afecţiuni cardiace necunoscute de pacient, a oboselii fizice acumulate sau a stresului.

deces
Sunt foarte multe cazuri de fotbalişti sau baschetbalişti care au căzut pur şi simplu pe teren în timpul unui meci sau la un antrenament şi intrat în stop cardio-respirator. Mulţi aveau în jur de 20 de ani, un stil de viaţă corespunzător, făceau mişcare, nu fumau, aveau alimentaţie corectă şi îşi făceau periodic controalele medicale dar inima se adaptatează la efortul de sportiv prin hipertrofia muşchiului inimii ce predispune la instalarea fibrilaţie sau tahicardiei ventriculare, instabilitatea electrică fiind favorizată de stimularea adrenergică din timpul efortului.

Se poate întâmpla oricui, oriunde şi oricând. Iar diferenţa dintre viaţă şi moarte e doar de câteva minute. Pentru a deveni cu adevărat eficiente manevrele de resuscitare trebuie cunoscute de fiecare dintre noi precum tabla înmulţirii. Acum a murit un om. Încă unul. Condoleanţe.

sursa foto: gsp.ro

4 ore de infecţii

La fiecare 4 ore un pacient este infectat în spitalele din Iaşi. În câteva zile vom afla şi cine cumpără la suprapreţ detergenţi diluaţi pentru spitale. Pe hârtie totul este roz dar bolniţele pavilionare şi proasta organizare ucid în fiecare an 60.000 de oameni.

Ştim cu toţii că mizeria e ascunsă mereu sub preş pentru ca adevărata boală a spitalelor sunt adesea şefii, aceiaşi de vreo zece ani. Şi prin spitale şi prin ministere. Providenţiali, numiţi politic, cei care s-au ţinut, se ţin şi se vor ţine cu dinţii de scaune indiferent ce nenorocire se va mai întâmpla. Cei care vor ca legile proaste să fie menţinute.

E motivul pentru care le-a fost atât de frică atunci când am venit cu soluţia sănătoasă pentru schimbarea sistemului de sănătate. E motivul pentru care nu ezită să recurgă şi azi la ameninţări şi intimidări. Nu renunţăm.

Fotografia următoare nu e din Zair. E din centrul universitar medical Iaşi, România, secolul XXI, dintr-un spital al Ministerului Sănătăţii.

2 in pat

Nu vă mai jucaţi cu siguranţa naţională de sănătate!

criza-vaccinNu vă mai jucaţi cu siguranţa naţională de sănătate! De mai multe săptămani viaţa pacienţilor este pusă în pericol. Vaccinul antitetanos a dispărut din cabinetele medicilor de familie iar conducerea unităţilor de primire a urgenţelor ne spune că refuză să acorde tratamanetul de urgenţă celor cu risc de a face această boală letală. Chiar ,,dacă noi deţinem un stoc de câteva mii de doze, nu înseamnă ca suntem obligaţi să vaccinam toate persoanele care au suferit o plagă sau o înţepătură. Vaccinul este scump.” Serios? Curat hipocratic. Urmează ,,banii sau viaţa”? Sau poate, mai bine, o demisie. Pentru ce mai plătim asigurări de sănătate?! Din pământ, din iarbă verde, guvernul are datoria să asigure acest vaccin vital pentru populaţia României.

Sau poate îi trimitem şi pe cei cu plăgi la spitalele din străinătate că acolo sigur au vaccin.

Atenţie! Vaccinarea antitetanică trebuie efectuată intramuscular în primele 24 de ore dacă plaga prezintă risc tetanigen şi pacientul nu a mai fost vaccinat antitetanic în ultimii 5 ani.

Tetanosul este o boală acută, adeseori fatală, cauzată de neurotoxina produsă de Clostridium tetani. Tetanospasmina este una dintre cele mai puternice toxine cunoscute. Doza letală este extreme de mică, de doar 2,5 nanograme per kilogram corp adică 200 de nanograme pentru un adult. Boala se caracterizează prin rigiditate generalizată şi convulsii ale muşchilor scheletici. Rigiditatea musculară implică maxilarul (trismus şi râs sardonic) şi gâtul, iar apoi se generalizează la poziţia caracteristică de opistotonus.

Suntem o ţară cu sănatatea furată

Dezinfectantele falsificate sunt o bombă cu efect letal. Pe afară-i vopsit gardul, înăuntru-i apă chioară. Şi aceea diluată de 10 ori.

O astfel de faptă nu trebuie să rămână fără consecinţe. Solicit public atât premierului cât şi tehnocratului de la sănătate să reacţioneze. Un prim pas e implementarea de urgenţă a unui sistem de verificare a tuturor produselor utilizate în spitale dar şi a achiziţiilor, de la ambulanţe până la clădiri cârpite. Toţi cei care au primit vreun leu, indiferent sub ce formă, de la diverse firme, sunt complici la infectarea pacienţilor din spitale şi la miile de decese evitabile. Mor oameni în spitalele româneşti şi iar nu răspunde nimeni?

10 miniştri, nici un rezultat

Mă întreb de câţi miniştri de pe la sănătate mai e nevoie pentru ca Iaşul să aibă un adevărat spital de urgenţe? Eu am numărat până acum 10- printre care şi providenţialul şi cel din Iaşi -dar niciun rezultat. Spre aducere aminte: Eugen Nicolăescu, Ion Bazac, Adrian Videanu, Csecke Attila, Ritili Ladislau, Vasile Cepoi, Raed Arafat şi iar Eugen Nicolaescu, Nicolae Bănicioiu şi Patriciu Achimaş-Cadariu.

Ştiu însă de câţi parlamentari e nevoie ca Iaşul să rămână fără spital de urgenţe. Patru. Tot spre aducere aminte: Petru Movilă, Relu Fenechiu, Varujan Vosganian şi Dan Cârlan. Ei au semnat proiectul de lege ce ne-a distrus speranţele şi ne-au tot aburit în fiecare campanie electorală.

Rămâne să vă amintesc şi cine sunt cei care au contribuit la distrugerea noului spital de urgenţă din Copou pe care am reuşit să-l înfiinţez în 2011.