Vot final

Luni va fi votul final pe legea conversiei creditelor în franci elveţieni. Îi invit pe toţi deputaţii să vină la muncă. Şi să-şi respecte promisiunile! Şi să asigure cvorumul! Şi să o voteze! Legea ar fi putut fi adoptată marţea trecută dar cei de la PNL nu au fost în sală. Ședinţa a fost anulată.

Acum proiectul de lege este fară gradul de îndatorare. Aşa cum am promis am votat împotriva acestui amendament. Gradul de îndatorare a fost eliminat.

Am primit şi primesc tot mai multe mesaje pe fb şi mailuri și de la dumneavoastră, cei care vă confruntaţi cu această problemă.

Din punctul meu de vedere şi pragul de 250000 trebuie eliminat. Conversia la cursul istoric al creditelor în franci elvețieni trebuie făcută fără alte condiționări, tot aşa cum băncile au acordat împrumuturi tuturor care s-au încadrat în limitele impuse.

Voi vota pentru o lege a conversiei care să îi apere pe toţi cetăţenii.

Luni se va vedea clar cine susţine interesele băncilor şi cine interesele cetăţenilor. Între interesele băncilor şi cetăţenii acestei ţări eu voi alege întotdeauna cetăţenii. Mie îmi pasă.

cd-munca

SMURD, Salvarea, UPU şi terapia intensivă vor beneficia de acelaşi statut ca demnitarii şi ca magistraţii.

Am propus ca SMURD, Salvarea, UPU şi terapia intensivă să poată beneficia de acelaşi statut ca demnitarii şi ca magistraţii. Prin amendamentele pe care le-am depus va fi un pic mai bine pentru toţi salvatorii din sistemul de urgenţă. Munca lor merită măcar acelaşi statut. Toţi cei de la SMURD, SAJ, UPU, ATI vor putea beneficia, la cerere, de reducerea vârstei standard de pensionare la 55 de ani, fără penalizare.. Mai exact, prin amendamentele mele la Pl-x 355/2016, toţi cei care efectuează activităţi medicale în condiţii grele şi extrem de dificile în cadrul SMURD, Salvare, Unităţile şi Comportimentele de Primiri Urgenţe precum şi cel din secţiile şi compartimentele de terapie intensivă vor putea beneficia, la cerere, de pensie de serviciu, cu reducerea vârstei standard de pensionare, fără penalizare, dacă îndeplinesc, cumulativ, urmatoarele condiţii:

  1. a) au vârsta minimă de 55 de ani;
  2. b) au o vechime de cel puţin 20 de ani în activitatea medicală.

 

Tot personalul ce desfăşoară activitităţi medicale din sistemul de urgenţă poatefimenţinutînserviciupânăla împlinireavârsteistandard de pensionare,.la cerere,dacăstareadesănătate fizică şi psihică, evaluată şi certificată anual de medicul de medicina muncii, permiterezolvareaînfoartebunecondiţiia tutor atribuţiilor 

Conform acestui proiect normativ pensia de serviciu reprezintă 80% din valoarea salariului de baza brut cu sporurile legale şi din vechimea în muncă, anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare şi se actualizează cu majorările salariale.
Argumentele pentru acest demers legislativ:

  1. Activitatea medicală din aceste domenii are acelaşi specific.
  2. E vorba de muncă grea, suprasolicitare,stres, riscuri similare.
  3. Acest tip de muncă dificilă e recunoscut deja prin sporurile acordate în toate aceste activităţi ce deservesc urgenţe-
  4. Reglementările trebuie să cuprindă toate aceste tipuri de servicii de urgenţă pentru a nu crea discriminări.
  5. Vărsta de 55 de ani e pentru a realiza acelaşi statut cu alte domenii medicale în care activitatea este considerată dificilă precum radiologia..
  6. În unele din aceste domenii rata mortalităţii depăşeşte chiar 15-30%. Rata mortalităţii în rândul militarilor trimişi în zonele de conflict din Irak şi Afganistan este de sub 1%.
  7. Uzura fizică şi psihică sunt majore în aceste domenii şi pot crea probleme inclusiv pentru modul de reacţie în rezolvarea cazurilor.

saj-de-upu
Oare cum va sări din SMURD sau cum va alerga la un pacient în UPU cineva de 65 de ani?  

Proiectul a ajuns în dezbaterea Comisie de Sănătate din Camera Deputaţilor (decizională).

Dormiţi bine domnule prim-ministru?

ciuho drapelRomânia e vândută pe bucăţi. Asta probabil în pregătirea unui proiect de ţară. Guvernul a semnat un memorandum pentru vânzarea Aeroporturi Bucureşti, CE Oltenia, portul Constanţa şi Hidroelectrica şi CFR Marfă. Pe ultima sută de metri se pregăteşte marea vânzare a unor societăţi strategice profitabile ce încă aparţin României. Cui şi cu ce drept aceşti tehnocraţi nealeşi de nimeni iau decizii în numele românilor? Nu văd care e graba. În programul de guvernare, cu care au fost ei instalați, nu sexistă așa ceva, nu le-a cerut nimeni.

După acest experiment nefericit cuvântul tehnocrat trebuie scos din dicţionar! Sau trebuie schimbat. Înainte însemna specialist, acum vedem că înseamnă cu totul altceva…

Mie îmi ajunge! România trebuie să fie condusă doar pentru binele românilor.

Solicit azi public premierului ca vânzarea acestor societăţi strategice să nu se poată face înainte de a avea acordul prin referendum a cel puţin 50% +1 din cetăţenii României.

 Nu ştiu cine din guvern a venit cu ideea acestui tun formidabil dar în mod cert pe distinsul tehnocrat ar trebui să inceapă să-l ancheteze atât CSAT cât şi DNA.

14517465_947721978690096_3095527475041687255_n

 

Chiar dormiţi bine domnule ministru?

De ce, de ce, de ce?! La 1 an de la Colectiv viaţa arşilor din România a devenit o ruletă rusească. Refuzuri repetate de transfer în Bucureşti, permutări aberante pe cerul patriei şi transport discutabil în străinătate. Nici o şansă! De ce domnule ministru?

Nu mai sunt locuri nici în Bulgaria pentru marii arşi domnule ministru?! Unui ars pe aproape 40 % din Târgovişte aflat în stare gravă i-aţi refuzat tranferul. Riscă să se infecteze. Şi să moară. Parcă spuneaţi că în cazul unui accident major toţi arşii vor fi transferaţi în străinătate. Alt pacient de 52 de ani din Bistriţa cu arsuri grave de peste 50% a fost plimbat pe cerul patriei. Nu în străinătate ci la Iaşi. Într-un loc în care condiţiile pentru arşi sunt de Ev Mediu. Ar fi trebuit să ştiţi. A murit la scurt timp după transfer.

Iar marilor arşi din întreaga Moldova li se refuză constant transferul la Bucureşti. Au desfiinţat spitale şi acum nu mai avem nici locuri, nici condiţii. Poate vreţi să îi transferăm la Chişinău?

Soluţii sunt. Înfiinţarea de Centre Regionale de Traumă şi Arşi pentru ca fiecare pacient să beneficieze în acea ,,oră de aur” de tratamentul adecvat. Dar ce poţi să-i ceri unui tehnocrat care atunci când vine să stabilească amplasamentul pentru spitalul regional de urgenţă de la Iaşi confundă nonşalant Miroslava cu inexistenta Bragoslava?

Erorile şi promisiunile neonorate pe care ni le-aţi făcut cândva le plătesc românii. Cu viaţa. Nu cei care v-au numit.

Chiar dormiţi bine domnule ministru?

ars-p

Am o veste bună.

vrem_spital_de_urgenteDemersurile noastre pentru un nou spital de urgenţe capătă contur. Azi comisarul european Corina Creţu şi primarul Iaşului vor anunţa amplasamentul viitorului Spitalul Regional de Urgenţă. Mulţumesc tuturor celor ce ne-au sprijinit şi ne sprijină în campania ,,Vrem spital de urgenţe” pe care am început-o prin strângerea de semnături de susţinere pentru construirea unui nou spital pentru ieşeni în special, dar de care vor beneficia toţi moldovenii.

Dacă Spitalul de Urgenţă nu începe să fie construit în acest an cu fonduri europene, vom mai putea lua în discuţie abia din 2020 o asemenea investiţie, în viitorul exerciţiu financiar. Acum este momentul să insistăm. Împreună putem reuşi.

E drept că l-am fi putut avea din 2011. Atunci am reuşit înfiinţarea unui nou spital de urgenţă în Iaşi. N-a fost să fie pentru că interesele baronilor din sănătate şi a susţinătorilor lor politici vizau doar interesele personale, funcţii şi sifonarea banilor din sănătate. Ei nu au vrut şi nici acum nu vor să fiţi trataţi mai bine..

Cei şase milioane de locuitori ai Moldovei merită spitale adevărate de secol XXI. Vremea spitalelor vechi de sute de ani, bolniţe pavilionare insalubre, care gem de infecţii nosocomiale, cu condiţii de Ev Mediu în care se moare aştepând pe la urgenţe sau în lungi plimbări printre spitale, declasificate pentru că nu îndeplinesc condiţii elementare, începe să apună.

E momentul pentru un nou început. Noi facem bine România

Propuneri 870

Căteva din propunerile pe care le-am făcut Ministerului Sănătăţii pentru ,,Ordin pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în unităţile publice din sectorul sanitar, aprobat prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 870/2004″

4. După alineatul (3) al articolului 2 se introduce un alineat nou, alineatul (4), cu următorul cuprins:
„(4) În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 35, respectiv 30 de ore pe săptămână.”

Propunere: Se abrogă. Argumente: Dă naştere la abuzuri. ,,Se poate opta” înseamnă încălcarea codului muncii.

11. Alineatul (2) al articolului 5 se modifică și va avea următorul cuprins:

„ 2) În situaţia în care numărul medicilor încadraţi în structurile de primire urgenţe este insuficient pentru a permite organizarea activităţii conform prevederilor alin. (1), activitatea zilnică se poate desfăşura şi în două ture de câte 7 ore.„

Propunere: „ 2) În situaţia în care numărul medicilor încadraţi în structurile de primire urgenţe este insuficient pentru a permite organizarea activităţii conform prevederilor alin. (1), activitatea zilnică se poate desfăşura în două ture de câte 7 ore sau gărzi

Argumente:
1. Se elimină discriminările existente între medicina de urgenţă şi alte specialităţi. În spital sunt şi alte specialităţi care fac gărzi şi asigură urgenţe, chirurgie, medicină internă, ATI etc. şi nimeni nu le obligă să lucreze în ture pentru acoperirea activităţii.
2. Acest program haotic în ture afectează randamentul profesional şi viaţa personală şi face ca tot mai mulţi medici să renunţe la această specialitate.
3. Se lasă posibilitatea fiecărui servciu de urgenţă să găsească modalitatea optimă pentru asigurarea continuităţii activităţii medicale.
4. Activitatea în ture a scăzut semnificativ veniturile din gardă a acestei specialităţi aşă că efectuarea de ore suplimentare devine neatractivă.

13. După articolul 5, se introduc 5 noi articole, art. 5^1 -5^5, cu următorul cuprins:

„Art. 5^1 (1) După activitatea continuă aferentă activității curente și activității într-o linie de gardă medicul beneficiază de o perioadă de repaus de 24 de ore.”

Propunere: „Art. 5^1 (1) După activitatea continuă aferentă activității curente și activității într-o linie de gardă medicul beneficiază la cerere de o perioadă de repaus de 24 de ore.”

Argumente:
1. Se respectă dorinţa medicului, mai ales că aşa-zisul liber nu e plătit şi presupune şi recuperarea ulterioară.
2. În unele secţii nu va mai putea fi asigurată activitatea curentă zilnică.
3. Nu toţi vor fi interesaţi de recuperarea ulterioară.
4. Vedem că oricum aţi introdus excepţii precum medicii din comitetul director. Ori se aplică unitar ori la nimeni. Altfel această prevedere devine discriminatorie.

Art. 5^4 Modul concret de organizare a activității, acordarea perioadei de repaus de 24 ore, precum și completarea orelor aferente normei legale de muncă se stabilesc de șeful fiecărei structuri medicale și se aprobă de conducerea unității sanitare.

Propunere: Se abrogă.
Argumente:

1.Este discriminatorie şi crează inechităţi.
2.Se încalcă flagrant codul muncii şi directivele europene.

Art. 5^5 În perioada de repaus de 24 ore medicii nu pot desfășura activitate în domeniul sănătăţii, în sistem public sau privat.„

Propunere: Se abrogă.
Argumente:

1. Nimeni nu poate preciza ce face cineva în timpul liber.
2. Este neconstituţional şi încalcă dreptul la muncă.
3. În plus nu permite celor care vor să lucreze pentru a asigura garda în spitalele cu număr de medici insuficient în alte specialităţi.

14. Articolul 6 se modifică și va avea următorul cuprins:

2) În situaţia în care numãrul medicilor încadraţi la serviciul de ambulanță este insuficient pentru a permite organizarea activitãţii conform prevederilor alin. (1), activitatea zilnicã se desfãşoarã în ture de câte 7 ore.

Propunere:
2) În situaţia în care numãrul medicilor încadraţi la serviciul de ambulanță este insuficient pentru a permite organizarea activitãţii conform prevederilor alin. (1), activitatea zilnicã se desfãşoarã în ture de câte 7 ore sau gărzi.

Argumente:
1.Se elimină discriminările existente între medicina de urgenţă şi alte specialităţi. În spital sunt şi alte specialităţi care fac gărzi şi asigură urgenţe, chirurgie, medicină internă, ATI etc. şi nimeni nu le obligă să lucreze în ture pentru acoperirea activităţii.
2.Acest program haotic în ture afectează randamentul profesional şi viaţa personală şi face ca tot mai mulţi medici să renunţe la această specialitate.
3. Se lasă posibilitatea fiecărui servciu de urgenţă să găsească modalitatea optimă pentru asigurarea continuităţii activităţii medicale.
4. Activitatea în ture a scăzut semnificativ veniturile din gardă a acestei specialităţi aşă că efectuarea de ore suplimentare devine neatractivă.

20. Alineatul (5) al articolului 13 se modifică și va avea următorul cuprins: „(5) Graficele lunare de activitate, pe locuri de muncă, se întocmesc de şeful de compartiment şi se aprobă de conducerea unităţii și se afișeazã la loc vizibil sau accesibil pentru tot personalul.„

Propunere: „(5) Graficele lunare de activitate, pe locuri de muncă, se întocmesc de şeful de compartiment cu acordul personalului şi se aprobă de conducerea unităţii și se afișeazã la loc vizibil sau accesibil pentru tot personalul

Argumente:
1. Elimină abuzurile.
2. Dacă şeful te pune doar în zilele în care nu poţi lucrurile devin grave.
3. De aceea trebuie un program zilnic clar, valabil pentru toţi.
4. Altfel e suficient respectarea codului muncii şi a contractului colectiv de muncă.

29. Art. 27 se modifică și va avea următorul cuprins:
(7) Refuzul personalului operativ din Serviciile de Ambulanțã Județene și a Serviciului de Ambulanță București-Ilfov de a respecta programul de lucru și cel de gãrzi întocmit lunar prin graficul de gardă aprobat de conducerea unitãţii sanitare, constituie abatere disciplinarã.

Propunere : Se abrogă.
Argumente:E ste neconstituţional. Munca forţatată este interzisă, inclusiv în gărzi. Dacă se obţine acordul personalului neprezentarea la servici este oricum considerată abatere de codul muncii.

30. Alineatul (3) al articolui 33 se modifică și va avea următorul cuprins:
„(3) Medicii rezidenţi, începând cu anul III de rezidenţiat, vor putea fi incluşi în linia de gardă numai în specialitatea în care sunt confirmaţi ca medici rezidenţi pe răspunderea şi sub supravegherea medicului titular de gardă.„

Propunere „(3)Toate gărzile efectuate de medicii rezidenţi, începând cu anul I (întâi !!!) de rezidenţiat, vor fi plătite. Medici rezidenţi sunt incluşi în linia de gardă pe răspunderea şi sub supravegherea medicului titular de gardă„

Argumente: Munca forţatată este interzisă, inclusiv în gărzi. Toată activitatea desfăşurată trebuie plătită.

36. Articolul 42 se modifică și va avea următorul cuprins:
(2) Orele de gardã prevăzute la alin.(1) constituie vechime în muncã și în specialitate

Propunere : (2) Orele de gardã prevăzute la alin.(1) sunt considerate vechime în muncã și în specialitate şi se vor reduce din anii normali de cotizare la bugetul de pensie şi permit reducerea vârstei de pensionare.

Argumente: Este timp efectiv lucrat şi în care se cotizează la bugerul de pensii. După 10 gărzi pe lună uzura fizică e majoră. E nevoie de scăderea vârstei de pensionare.

41. Alineatul (2) al articolului 49 se modifică și va avea următorul cuprins:
„(2) Cadrele didactice care ocupă funcția de profesor sau conferențiar nu au obligația de a efectua gărzi. În această situație, cadrele didactice vor presta activitate de 6 sau 7 ore zilnic în cursul dimineții, în funcție de specialitate.„

Propunere: Se abrogă.
Argumente:

1. În spital toţi au statut de medici.
2. Se crează discriminări majore.
3. Dacă nu pot presta activitate medicală ca şi ceilalţi colegi pot să se limiteze doar la funcţia didactică.
4. Sunt plătiţi chiar pentru 2 norme în acelaşi timp: cea didactică şi cea clinică.
5.Nu e normal ca tocmai cei care fac graficul de gărzi să fie scutiţi arbitrar de asigurarea continuităţii activitaţii medicale.

46. Articolul 58^1 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 58^1 Refuzul medicilor de a respecta programul de lucru, de a acorda consultații interdisciplinare și de a respecta graficele de gărzi întocmite lunar de conducerea secțiilor, serviciilor medicale, laboratoarelor și a compartimentelor și aprobate de
conducerea unității sanitare, conform contractului individual de muncă de bază de la normă și a contractului individual de muncă cu timp parțial, acolo unde este cazul, constituie abatere disciplinară

Propunere : Se abrogă.
Argumente Este neconstituţional. Munca forţatată este interzisă, inclusiv în gărzi. Dacă se respectă codul muncii şi se obţine acordul personalului pentru gărzi neprezentarea la serviciu este oricum abatere.

Mai există o speranţă şi pentru personalul medical

CMR pozaStimate Coleg,

Mai există o speranţă şi pentru personalul medical. Urmează o mișcare de amploare în Parlament. Până acum CSM-CMR: 500 la 0. Alţii pot. Judecătorii și procurorii au intrat în grevă pentru a-şi apăra drepturile. Ei acuză discriminarea salarială din rândul magistraților și modul discreționar în care sunt efectuate schemele de personal. Şi nu e orice fel de grevă. E cea mai mare grevă în justiţie din istoria României. 51 de judecătorii, tribunale și curți de apel, printre care și Curtea Militară de Apel București (!!!), și 18 parchete s-au coalizat pentru a-şi apăra drepturile în faţa măsurilor pe care Guvernul Cioloş le-a dispus prin modificarea OUG nr. 20/2016 şi adoptarea OUG nr. 43/2016 privind salarizarea în sistemul bugetar.

Au trei solicitări majore şi urgente: înlăturarea inechităților salariale, CSM să sesizeze CCR cu privire la existența unui conflict între puterile statului, demisia ministrului Justiției, Raluca Prună. În cazul în care Guvernul nu înțelege să soluţioneze rapid aceste solicitări, formele de protest vor escalada.

Şi nu ne-au mai spus 1 an şi jumătate că sunt gata de grevă. Doar au arătat cum se face. Ei sunt câteva sute, noi cică măcar peste 30000. Asta da eficienţă.

Mai există o speranţă şi pentru personalul medical. Urmează o mișcare de amploare în Parlament. Vom avea azi la 11 o întâlnire de lucru la grupul parlamentar cu reprezentanţii sindicatelor și cu toți cei interesaţi pentru a corecta în parlament prevederile Cioloş+Voiculescu+Pâslaru din OUG 20/2015 și 43/2015 ce au creat doar haos și inechități majore. Plata gărzilor pentru medici este calculată la salariul din 2009, nu din 2016, bazele de referinţă pentru unele categorii de personal sunt diferite (se utilizează fie baza de referinţă 2009, fie baza de referinţă 2016), iar sporurile sunt total discriminatoriu aplicate. Sunt măsuri inacceptabile care nu fac decât să pună pe bună definitiv pe butuci sistemul public de sănătate.

Aștept sugestiile dumneavoastră și pe tudorciuhodaru@yahoo.co.uk.

Conf.univ.dr.Tudor Ciuhodaru
Medic primar urgenţe
0744236510
https://www.facebook.com/TudorCiuhodaru/