Decizie importantă pentru personalul din sănătate

Am reuşit. Decizie importantă pentru personalul din sănătate şi educaţie. Conducerea Camerei Deputaţilor a decis că votul acordat pentru adoptarea creşterilor salariale din sănătate şi educaţie a fost unul corect. Am avut din nou dreptate. Ce urmează prin legea pe care am propus-o? Am reuşit:
1. Dublarea plăţii pentru orele de gardă. Toate sporurile şi alte drepturi salariale din sănătate se vor calcula la salariul de bază din 2016 şi nu la cel din 2009 începând cu 1 decembrie 2016.
2. Creşterea salariilor din asistenţa socială cu 15%.
3. Creşterea salariilor din învăţământ cu 15% începând cu data de 1 ianuarie 2017.

Timp de 4 ani am avut 8 inițiative pentru creșterea salariilor medicilor.

Una este deja promulgată ca legea Ciuhodaru ce prevede că tot personalul medical poate beneficia de acordarea de suplimente în limita a două salarii minime brute. Asta după ce mai întâi a fost contestată de Cioloş la CCR.

Alta, cea privind plata tuturor gărzilor medicilor rezidenţi, indiferent de anul de pregătire, este pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor şi urmează să fie votată.
parlament
Şi cea privind posibilitatea pensiei de serviciu la 55 de ani pentru SMURD, SAJ, ATI şi UPU este azi la comisia de sănătate.

Sper ca toate să fie adoptate. Mă bazez şi pe susţinerea dumneavoastră.

Grevă generală! E cod roşu în profesia noastră.

Luni grevă generală. Am susţinut mereu, susţin şi voi susţine în continuare toate revendicările colegilor mei ce muncesc în sănătate. E cod roşu în profesia noastră. Migraţia explozivă a personalului medical şi condiţiile din sănătate sunt o problemă de siguranţă naţională.

Am promis, am realizat. Fiecare dintre aceste revendicări a devenit sau va deveni un proiect de lege. Unele sunt adoptate, altele sunt pe ordinea de zi a plenului iar alte sunt în dezbaterea Comisiei de Sănătate. Trebuie ca măcar acum sănatatea românilor să devină un proiect de țară.

Am reuşit prin legea Ciuhodaru să ofer personalului medical acordarea de suplimente în valoare a 2 salarii minime brute. Legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor dar atacată la Curtea Constituţională de domnul Julien Cioloş, premierul României, care, culmea ipocriziei tehnocrate, avea prevăzut chiar în programul de guvernare acordarea de suplimente personalului medical, ca măsură antimigraţie. Un record demn de legile lui Murphy sau de Cartea Recordurilor: guvernul Cioloş şi-a atacat la Curtea Constituţională propriul program de guvernare. Solicitarea cioloşistă a fost respinsă de Curte dar preşedintele amână promulgarea acestei legi ce oferă stabilitate şi salarii mai mari celor ce lucrează în sănătate.

picture-086 

Nu am uitat depunerea de proiecte de lege privind alocarea a minim 6% din PIB pentru sănătate, deblocarea posturilor din sistem conform normativelor internaţionale de personal şi anularea acelei prevederi din ordinul 870 ce instituie munca forţată în sistemul de sănătate, mai precis în efectuarea gărzilor, sub ameninţarea sancţiunilor disciplinare. Şi nici a proiectului de lege prin care agresarea personalului medical să fie încadrată la ultraj.

Pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor (decizionale) am alte 2 legi extrem de importante. Restituirea celor 25% tăitaţi de guvernul Boc şi plata tuturor gărzilor medicilor rezidenţi, indiferent de anul de pregătire, sunt doar la un vot distanţă. Mai precis prin proiectul meu de lege:

 • Pl-x nr.500/2015 toţi salaraţii din sănătate vor beneficia de restituirea celor 25% tăiaţi în 2010 de guvernul Boc. (legea 118 din 30 iunie 2010). Este o măsură reparatorie pentru toţi cei care au avut salariile şi sporurile tăiate dar nu au beneficiat de restituire ca urmare a unei hotărări judecătoreşti.
 • Medicii rezidenţi sunt o prioritate pentru mine. Nu şi pentru tehnocraţii care au dat aviz negativ legii Ciuhodaru ce prevede ca toate gărzile medicilor rezidenţi să fie plătite Continue reading
 • Vot final

  Luni va fi votul final pe legea conversiei creditelor în franci elveţieni. Îi invit pe toţi deputaţii să vină la muncă. Şi să-şi respecte promisiunile! Şi să asigure cvorumul! Şi să o voteze! Legea ar fi putut fi adoptată marţea trecută dar cei de la PNL nu au fost în sală. Ședinţa a fost anulată.

  Acum proiectul de lege este fară gradul de îndatorare. Aşa cum am promis am votat împotriva acestui amendament. Gradul de îndatorare a fost eliminat.

  Am primit şi primesc tot mai multe mesaje pe fb şi mailuri și de la dumneavoastră, cei care vă confruntaţi cu această problemă.

  Din punctul meu de vedere şi pragul de 250000 trebuie eliminat. Conversia la cursul istoric al creditelor în franci elvețieni trebuie făcută fără alte condiționări, tot aşa cum băncile au acordat împrumuturi tuturor care s-au încadrat în limitele impuse.

  Voi vota pentru o lege a conversiei care să îi apere pe toţi cetăţenii.

  Luni se va vedea clar cine susţine interesele băncilor şi cine interesele cetăţenilor. Între interesele băncilor şi cetăţenii acestei ţări eu voi alege întotdeauna cetăţenii. Mie îmi pasă.

  cd-munca

  SMURD, Salvarea, UPU şi terapia intensivă vor beneficia de acelaşi statut ca demnitarii şi ca magistraţii.

  Am propus ca SMURD, Salvarea, UPU şi terapia intensivă să poată beneficia de acelaşi statut ca demnitarii şi ca magistraţii. Prin amendamentele pe care le-am depus va fi un pic mai bine pentru toţi salvatorii din sistemul de urgenţă. Munca lor merită măcar acelaşi statut. Toţi cei de la SMURD, SAJ, UPU, ATI vor putea beneficia, la cerere, de reducerea vârstei standard de pensionare la 55 de ani, fără penalizare.. Mai exact, prin amendamentele mele la Pl-x 355/2016, toţi cei care efectuează activităţi medicale în condiţii grele şi extrem de dificile în cadrul SMURD, Salvare, Unităţile şi Comportimentele de Primiri Urgenţe precum şi cel din secţiile şi compartimentele de terapie intensivă vor putea beneficia, la cerere, de pensie de serviciu, cu reducerea vârstei standard de pensionare, fără penalizare, dacă îndeplinesc, cumulativ, urmatoarele condiţii:

  1. a) au vârsta minimă de 55 de ani;
  2. b) au o vechime de cel puţin 20 de ani în activitatea medicală.

   

  Tot personalul ce desfăşoară activitităţi medicale din sistemul de urgenţă poatefimenţinutînserviciupânăla împlinireavârsteistandard de pensionare,.la cerere,dacăstareadesănătate fizică şi psihică, evaluată şi certificată anual de medicul de medicina muncii, permiterezolvareaînfoartebunecondiţiia tutor atribuţiilor 

  Conform acestui proiect normativ pensia de serviciu reprezintă 80% din valoarea salariului de baza brut cu sporurile legale şi din vechimea în muncă, anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare şi se actualizează cu majorările salariale.
  Argumentele pentru acest demers legislativ:

  1. Activitatea medicală din aceste domenii are acelaşi specific.
  2. E vorba de muncă grea, suprasolicitare,stres, riscuri similare.
  3. Acest tip de muncă dificilă e recunoscut deja prin sporurile acordate în toate aceste activităţi ce deservesc urgenţe-
  4. Reglementările trebuie să cuprindă toate aceste tipuri de servicii de urgenţă pentru a nu crea discriminări.
  5. Vărsta de 55 de ani e pentru a realiza acelaşi statut cu alte domenii medicale în care activitatea este considerată dificilă precum radiologia..
  6. În unele din aceste domenii rata mortalităţii depăşeşte chiar 15-30%. Rata mortalităţii în rândul militarilor trimişi în zonele de conflict din Irak şi Afganistan este de sub 1%.
  7. Uzura fizică şi psihică sunt majore în aceste domenii şi pot crea probleme inclusiv pentru modul de reacţie în rezolvarea cazurilor.

  saj-de-upu
  Oare cum va sări din SMURD sau cum va alerga la un pacient în UPU cineva de 65 de ani?  

  Proiectul a ajuns în dezbaterea Comisie de Sănătate din Camera Deputaţilor (decizională).

  Dormiţi bine domnule prim-ministru?

  ciuho drapelRomânia e vândută pe bucăţi. Asta probabil în pregătirea unui proiect de ţară. Guvernul a semnat un memorandum pentru vânzarea Aeroporturi Bucureşti, CE Oltenia, portul Constanţa şi Hidroelectrica şi CFR Marfă. Pe ultima sută de metri se pregăteşte marea vânzare a unor societăţi strategice profitabile ce încă aparţin României. Cui şi cu ce drept aceşti tehnocraţi nealeşi de nimeni iau decizii în numele românilor? Nu văd care e graba. În programul de guvernare, cu care au fost ei instalați, nu sexistă așa ceva, nu le-a cerut nimeni.

  După acest experiment nefericit cuvântul tehnocrat trebuie scos din dicţionar! Sau trebuie schimbat. Înainte însemna specialist, acum vedem că înseamnă cu totul altceva…

  Mie îmi ajunge! România trebuie să fie condusă doar pentru binele românilor.

  Solicit azi public premierului ca vânzarea acestor societăţi strategice să nu se poată face înainte de a avea acordul prin referendum a cel puţin 50% +1 din cetăţenii României.

   Nu ştiu cine din guvern a venit cu ideea acestui tun formidabil dar în mod cert pe distinsul tehnocrat ar trebui să inceapă să-l ancheteze atât CSAT cât şi DNA.

  14517465_947721978690096_3095527475041687255_n

   

  Chiar dormiţi bine domnule ministru?

  De ce, de ce, de ce?! La 1 an de la Colectiv viaţa arşilor din România a devenit o ruletă rusească. Refuzuri repetate de transfer în Bucureşti, permutări aberante pe cerul patriei şi transport discutabil în străinătate. Nici o şansă! De ce domnule ministru?

  Nu mai sunt locuri nici în Bulgaria pentru marii arşi domnule ministru?! Unui ars pe aproape 40 % din Târgovişte aflat în stare gravă i-aţi refuzat tranferul. Riscă să se infecteze. Şi să moară. Parcă spuneaţi că în cazul unui accident major toţi arşii vor fi transferaţi în străinătate. Alt pacient de 52 de ani din Bistriţa cu arsuri grave de peste 50% a fost plimbat pe cerul patriei. Nu în străinătate ci la Iaşi. Într-un loc în care condiţiile pentru arşi sunt de Ev Mediu. Ar fi trebuit să ştiţi. A murit la scurt timp după transfer.

  Iar marilor arşi din întreaga Moldova li se refuză constant transferul la Bucureşti. Au desfiinţat spitale şi acum nu mai avem nici locuri, nici condiţii. Poate vreţi să îi transferăm la Chişinău?

  Soluţii sunt. Înfiinţarea de Centre Regionale de Traumă şi Arşi pentru ca fiecare pacient să beneficieze în acea ,,oră de aur” de tratamentul adecvat. Dar ce poţi să-i ceri unui tehnocrat care atunci când vine să stabilească amplasamentul pentru spitalul regional de urgenţă de la Iaşi confundă nonşalant Miroslava cu inexistenta Bragoslava?

  Erorile şi promisiunile neonorate pe care ni le-aţi făcut cândva le plătesc românii. Cu viaţa. Nu cei care v-au numit.

  Chiar dormiţi bine domnule ministru?

  ars-p

  Am o veste bună.

  vrem_spital_de_urgenteDemersurile noastre pentru un nou spital de urgenţe capătă contur. Azi comisarul european Corina Creţu şi primarul Iaşului vor anunţa amplasamentul viitorului Spitalul Regional de Urgenţă. Mulţumesc tuturor celor ce ne-au sprijinit şi ne sprijină în campania ,,Vrem spital de urgenţe” pe care am început-o prin strângerea de semnături de susţinere pentru construirea unui nou spital pentru ieşeni în special, dar de care vor beneficia toţi moldovenii.

  Dacă Spitalul de Urgenţă nu începe să fie construit în acest an cu fonduri europene, vom mai putea lua în discuţie abia din 2020 o asemenea investiţie, în viitorul exerciţiu financiar. Acum este momentul să insistăm. Împreună putem reuşi.

  E drept că l-am fi putut avea din 2011. Atunci am reuşit înfiinţarea unui nou spital de urgenţă în Iaşi. N-a fost să fie pentru că interesele baronilor din sănătate şi a susţinătorilor lor politici vizau doar interesele personale, funcţii şi sifonarea banilor din sănătate. Ei nu au vrut şi nici acum nu vor să fiţi trataţi mai bine..

  Cei şase milioane de locuitori ai Moldovei merită spitale adevărate de secol XXI. Vremea spitalelor vechi de sute de ani, bolniţe pavilionare insalubre, care gem de infecţii nosocomiale, cu condiţii de Ev Mediu în care se moare aştepând pe la urgenţe sau în lungi plimbări printre spitale, declasificate pentru că nu îndeplinesc condiţii elementare, începe să apună.

  E momentul pentru un nou început. Noi facem bine România