Revizuirea pachetului de bază

Ministerul Sănătăţii a decis. După intens mediatizata jumătate de lună de furtună socială declanşată de brusca intenţie a celor care ne conduc de a modifica filozofia funcţionării întregului sistem sanitar românesc şi după tot atât de brusca retragere a proiectului, Ministerul a decis o schimbare de atitudine. A introdus pe situl său internet o invitaţie pentru consultări şi dialog. Scopul este revizuirea pachetului de servicii de bază acordat asiguraţilor, obiectiv care face parte din mult mai vastă intenţie de elaborare a unui proiect legislativ privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar.

În invitaţie sunt menţionate mai multe etape de parcurs, indicându-se şapte teme majore. Primul punct are ca temă "reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate obligatorii şi voluntare şi revizuirea pachetului de servicii de bază acordat asiguraţilor în conformitate cu propunerile experţilor NICE". Alte teme supuse discuţiei sunt: reorganizarea unităţilor spitaliceşti, asigurarea unei accesibilităţi echitabile la servicii medicale, reorganizarea sectorului de asistenţă medicală primară.

Am devenit curios în a afla cine este NICE şi ce experţi propune. Cercetarea pe internet mi-a furnizat surprize. NICE este prescurtarea numelui unei instituţii engleze: "Naţional Institute for Health and Clinical Excellence". În principiu Institutul îşi propune să ofere ajutor şi îndrumare profesioniştilor din serviciile de sănătate privitor la asigurarea calităţii şi a raportului cost-eficienţă. NICE deţine şi o secţiune internaţională. NICE Internaţional. Pe situl acesteia din urmă se poate afla la capitolul noutăţi faptul că NICE acordă asistenţă la cererea Ministerului Sănătăţii din România în scopul revizuirii conţinutului pachetului de servicii medicale de bază. Pentru acest scop a fost desemnată Dr. Ruth Lopert, profesor (visiting profesor) la George Washington University.

Proiectul este finanţat de Banca Mondială. Scopul este furnizare unei "liste negative" non exhaustive de excludere sau restrângere la plată a unor anumite produse şi servicii (medicale). Se menţionează în text faptul că listă în cauză va avea la bază practica existentă în ţări precum Anglia şi Australia. Intrigat de a faptul că modelul australian este recomandat României, ţară membră a Uniunii Europene, am cercetat cine este doamna profesor Ruth Lopert şi cu ce curiculă se recomandă. Situl "The Commonwealth Fund" ne face o scurtă autoprezentare biografică a doamnei profesor ce este însoţită şi de o fotografie a domniei sale. Se precizează faptul că domnia sa este medic şi farmaco epidemiolog. Consilier în cadrul departamentului de Sănătate şi Îmbătrânire din Camberra, Australia. Este interesantă în farmaco economie şi în particular în politici farmaceutice, proprietate intelectuală în farmaceutică, preţuri şi accesibilitate a medicamentelor. Toate bune şi frumoase. Curicula doamnei doctor este impresionantă. Aria de interes a domniei sale se suprapune parţial cu problematica de reformă invocată în proiectul Ministerului Sănătăţii şi de NICE internaţional.

Se ridică totuşi câteva întrebări legitime:

  1. Care este motivul pentru care a fost agreat NICE internaţional şi nu un alt institut precum: INSERM-ul francez, Robert Koch Institute din Germania, sau Institutul pentru Politici Publice din Bucureşti?

  2. De ce ne vorbeşte Ministerul Sănătăţii de experţi NICE la plural, când de fapt NICE pe blogul său nu numeşte decât un singur expert. Pe Dr. Ruth Lopert.

  3. De ce au fost excluşi complet românii de la luarea de decizii privind propria legislaţie şi de ce nu există un grup de lucru care să includă şi specialişti români?

  4. Care au fost criteriile de selectare ale doamnei Dr. Ruth Lopert?

  5. Prin ce studii s-au validat criteriile NICE pe populaţia, cultura şi situaţia economică din România?

  6. De ce a fost ales modelul englez şi cel australian şi nu cel francez, său german, mult mai apropiate de tradiţia medicală românească? Şi ceeace mi se pare cel mai important:

  7. Care sunt de fapt criteriile NICE, cum au căpătat aceste criterii putere de lege devenind bază de discuţie şi de ce Ministerul Sănătăţii din România nu le face publice pe situl său?

1 comentariu la “Revizuirea pachetului de bază”

  1. Andreea a scris:

    http://www.catavencii.ro/In-care-don-lorenzo-turnatorul-savant-salveaza-omenirea-folosindu-se-doar-de-ochiul-sau-patrunzator_0_4465.html

Comentează acest articol