La ce ajuta sa scrii un blog?

Zilele trecute, profesorul meu de pictura, care are aproape 83 de ani, si la care tin foarte mult, mi-a spus: “daca vrei sa inveti tehnica picturii trebuie sa dai cu pensonul pe kilometrii intregi de panza”. M-am dus la cursul lui tocmai fiindca vroiam sa-mi spuna ca in pictura, la fel ca la procedurile medicale, bronhoscopie de exemplu, tehnica si nu talentul conteaza. Panzele pe care am incercat sa le pictez numai din talent au fost uneori apreciate - de colegii fiicei mele, care implineste anul acesta 11 ani.

Blogul, pe langa faptul ca te invita sa reflectezi asupra unui subiect din activitatea zilnica, care poate fi important si pentru alti colegi, este si un bun exercitiu pentru cei care vor sa invete si sa practice tehnica scrisului.

Comunicarea prin scris se poate face prin numeroase mijloace, de la sms si twitter la scrisori, articole sau carti. Succesul medical continua sa se masoara in general prin volumul de texte scrise. La un CV bun conteaza insa mai putin blogurile si mai mult numarul de publicatii importante: articole stiintifice publicate in reviste de impact sau carti.

Un articol medical bine scris nu necesita talent, ci informatie de calitate si o tehnica de a transmite prin scris aceasta informatie. Un articol se scrie dupa o tehnica precisa, cu elemente bine definite, care trebuie aflate si puse in practica.

De exemplu, structura unui text este elementul de baza in constituirea unui articol. Un articol este bun daca are o structura buna. Textul trebuie sa aiba aplicata o structura in general, o structura pe fiecare capitol, dar si o structura pentru fiecare paragraf in parte.

Desi o buna parte din programul zilnic il petrecem scriind, de la scrisori si rapoarte medicale, la emailuri, granturi sau poate carti, inca nu exista in programul de educatie medicala universitara, sau postuniversitara, un program coerent de predare si practicare a tehnicii scrisului. Exista putine cursuri private si putini sunt cei care le frecventeaza. “La ce imi ajuta?” “Eu nu scriu.” “Eu am/nu am oricum talent si nu-mi trebuie” - sunt cele mai frecvente motive invocate pentru a evita un astfel de curs.

In materie de scris, ramanem la stadiul de amatori si autodidacti, invatam din experienta si greseli si de multe ori invatam sa ne repetam greselile. Trebuie insa sa scriem, asa ca mergem inainte doar cu “experienta vietii”. SMS-urile, emailurile sau chiar postarile pe forumuri transmit eficient o informatie, dar sunt in general articole fara structura. Sunt usor de scris, dar nu promoveaza o scriere tehnic corecta.

Blogurile in schimb, sunt articole mai complexe care au un text cu un grad superior de organizare a informatiei. Sunt texte care au nevoie de o structura pentru a fi citite. Un articol-blog, pe langa faptul ca exprima un punct personal de vedere, reprezinta si un exercitiu pentru cei care vor sa puna in practica diversele elemente ale tehnicii de comunicare in scris.

Probabil ca e la fel ca in pictura: daca vrei sa inveti tehnica scrisului, trebuie sa “kilometrii” de articole scrise. Un blog este poate de fapt o panza pe care se poate picta, de fapt testa, dezvolta si schimba idei, si, nu in ultimul rand, este un exercitiu de scris usor de practicat.

Mai multe detalii despre tehnica scrisului medical pe romedics-life.co.uk

Comentează acest articol